Парламентський Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендує Верховній Раді, Кабінету Міністрів та Національному банку врахувати в роботі проект Стратегії розвитку банківської системи України на 2016—2020 роки. Відповідне рішення комітет ухвалив на виїзному засіданні у Вінниці, повідомляє інформаційне управління апарату Верховної Ради.

 


Голова комітету, ініціатор розробки стратегії, Сергій Рибалка висловив надію, що уряд врахує пропозиції, підготовлені та підтримані широким колом фахівців як у плані реформ на цей рік, так і в урядовому плані дій на середньострокову перспективу, який обіцяно представити до кінця поточного року.


Нагадаємо, що 18 квітня голова Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка презентував проект Стратегії розвитку банківської системи України на 2016—2020 роки для громадського обговорення та доопрацювання. Документ створено робочою групою, до якої ввійшли експерти у сфері монетарного, валютного та банківського регулювання, банківського бізнесу, представники громадських та наукових організацій. Проект передбачає подолання наявної кризи, створення передумов стабільності гривні і банківської системи, підвищення довіри до регулятора, а також побудову системи стимулів для при-скорення економічного зростання.


Серед пріоритетів на найближчі чотири роки — зміна монетарної політики у бік сприяння економічному зростанню, перетворення держбанків на інструменти економічного розвитку, зміна структури економіки і стимулювання експорту технологічних товарів і просунутих послуг, залучення іноземного капіталу в рамках національної економічної політики, підвищення ефективності використання міжнародної допомоги. Цілі стратегії — підвищення якості політики Національного банку, довіри до регулятора, банківської системи і гривні, розвиток конкурентного ринку банківських послуг і стимулювання кредитування реального сектору економіки.


Також комітет під час виїзного засідання розглянув та рекомендував парламенту прийняти за основу проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стимулювання банківського кредитування в Україні)» (№4529).


Народні депутати розглянули блок дискусійних питань, які виникли під час доопрацювання законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регульованих ринків і деривативів» (№3498).