За минулу добу (дані на 23.05) противник 31 раз відкривав вогонь по позиціях ЗСУ, застосовуючи зенітки, 120-міліметрові міномети та 152-міліметрові артсистеми. Про це йдеться у зведенні прес-центру АТО. В епіцентрі уваги гібридних формувань — Авдіївка і її околиці. Складною залишається ситуація на маріупольському напрямку, зокрема в районі Широкиного. Протягом минулої доби зафіксовано прольоти п’яти ворожих БПЛА, два з яких прямували з території РФ.

 

За даними Головного управління розвідки МО України, триває перегрупування, ротація передових підрозділів противника, а також поповнення запасів боєприпасів і паливно-мастильних матеріалів.


Напередодні п’ять годин поспіль гібриди обстрілювали Стару Авдіївку зі стовбурної артилерії. Наші бійці нарахували 240 залпів. Багато снарядів упало на території села, знищивши або пошкодивши будинки й господарські будівлі, повідомляється в сюжеті ТСН. Українські розвідники мають інформацію про те, що цей обстріл — екзаменаційна частина підготовки російських курсантів-артилеристів, яких направили на Донбас складати заліки з нічних стрільб.


Крім того російські спонсори війни продовжують поставляти на окуповані території озброєння й військову техніку. Українська сторона надала інформацію представникам СММ ОБСЄ про наявність танків, САУ й 122-мм РСЗВ «Гради» у районах Дебальцевого, Ясинуватої, Стаханова і Красного Луча. У ГУР МО також підтвердили використання бойовиками об’єктів інфраструктури Донбасу для ремонту військової техніки.


У свою чергу спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ продовжують відстежувати ситуацію в Авдіївці, поінформувала прес-служба Місії на своїй сторінці у Фейсбуці. Раніше, у звіті за 20 травня, повідомлялося, що бойовики «ДНР» відключили енергопостачання обладнання і вивели з ладу камери СММ у районі донецького аеропорту, а також вимагали від представників Місії демонтувати їх. Про перешкоду діяльності верифікаторів повідомляє й наша розвідка.


За даними ГУР, 22 травня в Донецьку за вказівкою командувача 1 АК (Донецьк) генерал-майора ЗС РФ Валерія Асапова була організована «акція протесту» з метою штучної демонстрації негативного ставлення населення до діяльності міжнародних спостерігачів.


***


Вибори на окупованому Донбасі неможливо провести в 2016 році, стверджує експерт політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи в Мінську Ольга Айвазовська. «Є перелік умов, без виконання яких до виборів ми не перейдемо. Сьогодні процес виконання цих умов навіть не розпочався, це потрібно визнати. Цього року немає жодних перспектив організувати там вибори, а щодо 2017-го, складно казати, бо є багато складових, які неможливо прорахувати: держреєстр, списки виборців, повернення українських партій і ЗМІ на тимчасово окуповані території», — сказала вона в інтерв’ю ЛІГА.net.


Експерт зазначила, що закон про амністію буде підписаний тоді, коли на окупованих територіях відбудуться демократичні вибори й вони будуть визнані.