На Театральній площі Полтави відбулася велелюдна акція «Піднімемо Україну разом». Тут офіційно зафіксували рекорд України з «переміщення бетонної плити на максимальну відстань командою з десяти осіб». Саме стільки богатирів із команди Федерації силового екстриму (ще четверо були запасними) перенесли металеву платформу з установленим на неї залізобетонним макетом мапи України загальною вагою 3 тонни 35 кілограмів на 25 метрів.

 

Згадане дійство організували за підтримки обласної влади, голови Гадяцької РДА Олексія Матюшенка, Всеукраїнського об’єднання учасників АТО «Українці — разом!» і спонсорів. У такий спосіб його учасники, за словами пана Олексія, прагнули вкотре засвідчити силу духу та волі співвітчизників, їхню єдність і згуртованість. Адже на рекорд замахнулися силачі зі всієї України — від Івано-Франківська до Запоріжжя та Луганщини. При цьому вирішальним фактором успіху мала стати саме командна робота.


Як зізнався потім голова Федерації силового екстриму Валерій Газаєв, на тренуваннях, які тривали 3 місяці, досягти бажаного вдавалося далеко не завжди. Надто за умов, коли кожен із десяти учасників «силового марафону» мав підняти і пронести 300 кілограмів (!) ваги. Виготовлену в Гадячі конструкцію збалансували. Та варто котромусь із богатирів бодай на мить «випасти» зі злагодженого «оркестру», як на його сусіда припадатиме вже не 300, а 400 чи навіть 500 кілограмів...


Учасник АТО з Полтави Володимир Катков, який уболівав за хлопців серед глядачів, зазначив: «Те, що вони зробили сьогодні, мабуть, найкраще розуміють мої побратими, котрим на фронті довелося тягати 100-кілограмові ящики зі снарядами».


Разом із привітаннями стронгмени одержали з рук Лани Вєтрової відповідний сертифікат на підтвердження їхнього рекорду. Після його встановлення діти розмалювали перенесений силачами макет мапи України у синьо-жовті кольори.

Полтава.

 


На знімку: Валерій Газаєв і його команда після встановлення рекорду.


Фото автора.