Серед кремезних двометрових хлопців Аня РУБАН виглядає аж занадто тендітною. Нова поліцейська форма на її фігуру підігнана так, що немає ні складочки. На такого поліцейського навіть приємно дивитись, не говорячи вже про те, щоб нагрубити цій дівчині чи не виконати її прохання. Але Аня на свою зовнішність не розраховує, тому готова до будь-яких дій з боку порушника громадського порядку.

 

На знімку:

 

поліцейський Луганської патрульної поліції
Аня РУБАН

 

Родом дівчина з районного центру Сватове на Луганщині. Вчилась у Харківській гуманітарно-педагогічній академії, працювала за фахом і раптом в один день вирішила змінити професію, а, можливо, і своє життя. На бажання стати патрульним поліцейським багато в чому вплинув брат, який служив в поліції.

 

-- Аню, ти точно пройдеш відбір, -- переконував він. -- Фізично ти загартована, водиш машину, маєш освіту, а головне -- ти дуже мотивована людина.

 

І справді, Аня пройшла всі тести і опинилась серед 159 луганчан, які пройшли відбір і розпочали свою підготовку у Харкові. Навчання було непростим. Теоретичні заняття змінювались фізичним навантаженнями, і такий ритм, вимоги витримували не всі дівчата. Ані було легше, бо вона мала перший розряд по карате шотокан, отже, до фізичних навантажень їй не звикати. Демонструвала вона успіхи і в тактичній підготовці. Дуже жаліла дівчат, які вимушені були завершити підготовку через те, що не витримали високих вимог.

 

День прийняття присяги відкрив у біографії дівчини нову сторінку. Приймаючи з цього приводу вітання міністра МВС України Арсена АВАКОВА та глави Національної поліції Хатії ДЕКАНОІДЗЕ, Аня не знала, що готує їй перший день патрулювання, але була впевнена, що зі своїми обов'язками впорається. По-перше, вона буде з напарником, по-друге, за час навчання вони всі так здружились, що стоять один за одного горою. А головне -- у них дуже хороші наставники. Начальник управління патрульної поліції Андрій БОГУШ приїхав зі Львова і привіз з собою людей, які сьогодні допомагають луганській поліції стати на ноги. Ці хлопці, до речі, приїздили в Харків і там придивлялись до майбутніх поліцейських, заздалегідь визначаючи серед них лідерів. Координували вони дії нового підрозділу і в перші дні його патрулювання в містах Лисичанську, Рубіжному та Сєверодонецьку.

 

Місцеві жителі у новій поліції Луганщини становлять десь 99 відсотків. Отже, на думку Ані, це, з одного боку, допоможе знайти спільну мову зі своїми земляками, з другого -- не можна виключати, що населення сприйматиме поліцейських, як "своїх", з якими можна домовитись. Тож існуватимуть труднощі у подоланні цього негативного стереотипу.

 

-- Але все залежатиме від нас, -- вважає поліцейський Рубан.

 

Павло ВОРОНЦОВ.

Фото автора.

 

Луганська область.

 

Голос України