У Дружківці відзначили другу річницю акції протесту активіста Анатолія Водолазького, який у захопленому бойовиками «ДНР» місті вийшов на центральну площу з українським прапором. Сміливця схопили і відвезли до Краматорська, де в будівлі міської ради розташували катівню. Тепер громадськість вирішила подати кандидатуру патріота на присвоєння звання «Почесний громадянин міста Дружківки».

 

— Анатолій простояв із синьо-жовтим прапором рівно 12 хвилин. Його помітили міліціонери-зрадники, які одразу доповіли «деенерівцям». Пенсіонера схопили: як пригадує сам патріот, один із «охоронців» пропонував «грохнути його дорогою», щоб не везти затриманого до Краматорська. «Ні, — відповів інший «охоронець», — там відео знімали, розголос буде, якщо людина зникне», — пригадує голова Товариства імені Олекси Тихого, мешканець Дружківки Євген Шаповалов.


У підвалі Анатолій Водолазький провів кілька діб. Щоранку виводили на роботу — вантажити пісок у мішки. Місцеві мешканці побачили, як літнього заручника примушують до тяжкої праці. Одна жінка кинулася допомагати.

Пересічні громадяни дуже співчували, пригадує патріот.


Звільнитися допоміг також випадок. Один із охоронців «пошкодував» пенсіонера: мовляв, гаразд, біжи швидше додому, дорогу знаєш. «Так «мобілка» моя у вас!» — розгубився Анатолій. «Забудь про «мобілку», ти хочеш, щоб тебе розстріляли?». Так заручник опинився на вулиці. Далі — автовокзал, попросився підвезти, водій узяв без грошей...


Нині пенсіонер веде активну волонтерську діяльність. Допомагає військовим і приходить до місцевих школярів на уроки патріотичного виховання. Під час регіонального віче у Дружківці в неділю так само стояв з українським прапором, як і два роки тому. На площу прийшли військові Збройних Сил України, бійці добровольчих батальйонів, представники громадськості міст півночі Донеччини, депутати місцевих рад від демократичних сил. 


На постаменті вже немає Леніна, а за національні символи не кидають до катівні. Але активіст застерігає: розслаблятися не варто.


«Найстрашніше те, що зло не покаране. Ті люди, які піднімали російські прапори, «деенерівські» прапори, — вони тепер при владі і намагаються залишитися. Ми не дозволимо їм цього. Просто не дозволимо», — запевнив активіст.

 


На знімку: Анатолій Водолазький (у центрі) під час регіонального віче на центральній площі Дружківки. 22 травня 2016 року.


Фото Євгена ШАПОВАЛОВА.