У Дніпропетровській області триває реалізація допомоги переселенцям у рамках співробітництва між Україною та Міністерством закордонних справ Німеччини. Про це на прес-конференції 13 травня розповів радник голови Дніпропетровської ОДА Віталій Литвин. На заході також був присутній Генеральний консул Німеччини в Дніпропетровську Вольфганг Мессінгер.

 


У рамках співробітництва понад сім сотень родин переселенців стали учасниками програми підтримки від Німеччини. З травня по вересень їм буде надано матеріальну допомогу на придбання продуктів і речей першої необхідності.


— Сьогодні в нас проживають майже 80 тисяч переселенців. Щоб їх підтримувати, облдержадміністрація співпрацює із різними організаціями та міжнародними партнерами. Один із ключових — Німеччина, — заявив Віталій Литвин. — Це й гуманітарна допомога, й економічна співпраця. Сподіваємося на подальшу плідну кооперацію.


Добір учасників  відбувався у два етапи протягом двох місяців. Насамперед усі, хто подав заявки, пройшли експрес-опитування. Найбільш нужденні родини було визначено за допомогою комп’ютерної програми. На другому етапі переселенців відвідала комісія, яка на місці оцінила реальну якість їхнього життя.


Цього разу на участь у програмі подали заявки понад дві тисячі родин переселенців. Пройшли прискіпливий відбір понад 700. Протягом п’яти місяців ці громадяни одержуватимуть на кожного члена родини по 660 гривень. Гроші надходитимуть на картку, скористатися якою можна в гіпермаркеті «Метро».


— Наша програма спрямована на задоволення життєво важливих потреб потерпілих, — пояснив Вольфганг Мессінгер. — Від початку конфлікту ми виділили майже 30 мільйонів євро, понад мільйон піде на цю програму.

Плануємо й надалі підтримувати тих, хто потребує допомоги.


Добродійники мають намір контролювати цільову витрату своїх коштів. Так, на виділені гроші дозволено купувати засоби гігієни, одяг, посуд і побутову техніку. Категорично заборонено — тютюн, алкоголь і предмети розкоші. Викритим у придбанні заборонених товарів картку заблокують.


Благодійний проект розраховано на рік. Нині розпочалася реєстрація наступної групи учасників. Офіційно в Дніпропетровській області зареєстровано майже 80 тисяч переселенців.


Дніпропетровська область.