Перший концерт Джамали після перемоги на «Євробаченні» відбувся цієї суботи у Львові.

Вдень співачка зустрілася із міським головою Андрієм Садовим, написала своє побажання у Книзі почесних гостей Львова: «Хочу, щоб всі наші мрії здійснились. У нас є все. Я в це дуже вірю. В наш новий подих. З любов’ю, Джамала», поспілкувалася із журналістами, а вже ввечері прихильники зустрічали її у вщент заповненому залі.

«Як розповідають мої батьки, на деякий час Крим об’єднався. Люди із різними поглядами раділи перемозі. Батьків вітають, дарують їм квіти, і це надзвичайно приємно», — розповідає Джамала. Однак трапляються і неприємні випадки. «Російське телебачення продирається скрізь, шукає якусь провокацію, фотографує наш дім, город, шукає мого дідуся. Нещодавно до батьків прийшла пара, сказали, що від наших родичів. Мама нагодувала їх, дала прихисток. Потім виявилося, що це люди із російської «Комсомольской правды», незнайомці записували розмови і потім видали це як «ми побували у гостях у Джамали». Це було просто огидно», — із сумом каже співачка.

Враження від перемоги у конкурсі вона описує як відчуття щастя і втоми: «Але, незважаючи на це, в моїй голові одразу почали з’являтися думки про новий альбом, завершення спільної роботи із українським гуртом «ДахаБраха».

Джамала розповіла, що і Львів, і Київ — це гарні міста, які гідні зустріти іноземців. «А ще мені би дуже хотілося, щоби ми провели «Євробачення» так, як це зробили шведи. Вони показали свою країну, культуру, музику, були навіть дещо самоіронічні. І це класно! Коли ми були у Стокгольмі, то відчули неймовірну атмосферу, яку створювали люди. Думаю, і навіть дуже прошу нас усіх, українців, уже зараз працювати над собою. Ми — чудові, вміємо бути щирими, толерантними і сприймати всю різноманітність світу. Адже до нас приїдуть гості із багатьох країн, і всі вони будуть різними. Мені би хотілося, щоби ми зустріли їх як рідних», — зазначила Джамала.

Як наголосила співачка, незважаючи на те, що «Євробачення» — конкурс, своєрідне змагання і кожна країна була за себе, майже всі виконавці підходили та віталися, підтримували один одного, питали у Джамали, як перекладається кримськотатарська частина тексту в пісні. «Амір, який представляв Францію, запропонував заспівати щось разом, Франц із Швеції також підходив, спілкувалися... Із Сергієм Лазарєвим ми стояли поруч, коли виходили на представлення прапорів, побажали одне одному успіху. Потім він написав мені повідомлення і сказав, що все було справедливо», — ділиться враженнями Джамала. Вона розповідає, що дуже тішиться усім нагородам, які отримала, але і зауважує, що найбільшу побачила по приїзді додому. «Для мене головна нагорода — це коли я помітила в аеропорту, скільки людей прийшли мене зустрічати. Квіти, іграшки, діти... Це таке приємне і щире божевілля!» — сміється співачка.

«Цей рік був дуже сильний в музичному плані, дуже талановиті виконавці приїхали. Рівень «Євробачення» зріс. Відкриття конкурсу було неймовірне — показали те, як Європа зустрічала біженців із Сирії. Я це побачила і подумала, всі кажуть, мовляв, «Євробачення» — це конкурс легковажної пісні та фріків, а ось тут такі важливі теми, подивіться.... Тут дійсно відображається те, що відбувається у світовому суспільстві — усі його проблеми, а не лише теми про любов», — наголосила Джамала.

Львів.

 

 

На знімку: під час прес-конференції Джамали у Львові.

Фото Євгена КРАВСА.