Про це сказав заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський під час зустрічі зі Спеціальним радником Генерального секретаря Ради Європи Йореном Шокенбруком (на знімку праворуч) у четвер.

Сторони обговорили низку питань щодо конституційної реформи, змін у мовному законодавстві України, щодо прав національних меншин та відновлення довіри суспільства до влади.

Руслан Кошулинський зазначив, що в умовах економічної кризи та військової агресії з боку Російської Федерації зміни в законодавстві стосовно національних меншин та їхніх мов потрібно здійснювати дуже швидко та відповідно до стандартів Ради Європи. Тому, за його словами, вкрай важливо під час розробки нового законодавства використовувати досвід інших країн, зокрема країн Західної Європи. Водночас він підкреслив, що «немає жодних передумов обмеження національних офіційних меншин у мовному чи культурному аспекті в сучасній Україні».

Заступник Голови Верховної Ради нагадав, що нещодавно створена Тимчасова спеціальна комісія з підготовки законопроекту про розвиток і застосування мов в Україні, до якої ввійшли представники всіх депутатських фракцій і груп, фахівці, науковці та експерти з різних регіонів, вже напрацювала основні пропозиції до базового законопроекту щодо мов національних меншин і готова найближчим часом представити документ на розгляд Верховної Ради України. Водночас остаточне ухвалення цього закону відбудеться після висновків Венеціанської комісії, Ради Європи з урахуванням усіх зауважень.

Р. Кошулинський зазначив, що базовий законопроект, до якого пропонуються зміни, не міг бути якісно імплементований у чинне законодавче поле, оскільки містив положення, що суперечили Конституції України та вимагали додаткових витрат, не передбачених державним бюджетом України. «Сьогодні наше завдання — діяти в межах Конституції України, зберігаючи офіційний статус української мови (ст. 10) та забезпечуючи права мовних меншин», — наголосив він і додав, що всі пропозиції щодо змін до Основного Закону в цьому напрямі буде спрямовано до відповідної комісії.

Заступник Голови Верховної Ради повідомив, що на нараді в Кабінеті Міністрів під головуванням віце-прем’єр-міністра Олександра Сича розглядалося питання щодо підготовки законопроекту про розвиток і застосування мов в Україні, на якій було ухвалено зауваження та рекомендації народних депутатів та експертів. «Думаю, що найближчим часом ми вийдемо на спільне узгоджене рішення», — сказав він.

Заступник Голови Верховної Ради також висловився за якнайшвидше відновлення довіри українського народу до влади, зокрема до правоохоронних органів та органів судочинства. Вирішенню цього питання, на його думку, має сприяти ухвалення законодавчого «люстраційного пакета», відповідно до якого від влади мають бути усунені особи, пов’язані з корупційними діями на своїх посадах. «Цей пакет базуватиметься на принципах, які запропонували країни Східної Європи під час проведення люстрації, зокрема в Польщі та Чехії», — сказав він.

У свою чергу Спеціальний радник Генерального секретаря Ради Європи підкреслив, що «Україна буде сильною країною тоді, коли інші народи почуватимуться в ній, як у себе вдома», та запропонував допомогу в питаннях реформування українського законодавства.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

ДОСЛІВНО

Заступник Голови Верховної Ради Руслан КОШУЛИНСЬКИЙ:

«З урахуванням нинішньої ситуації потрібно спочатку ухвалити «мовний» закон, що виключить можливості спекуляцій навколо цього питання. Крім того, конституційна реформа, яка потребує зваженого підходу, має бути реалізована в таких напрямах: мовна політика, федеративний устрій та позаблоковий статус держави».