Жіноча комісія Міжнародної федерації шахів (ФІДЕ) оголосила володарку нагороди «Каїса» для кращої шахістки світу. Нею стала українка екс-чемпіонка світу 23-річна Марія Музичук.
Минулий рік був успішним для українки. Вона виграла чемпіонат світу за нокаут-системою, який відбувався у Сочі з березня по квітень. Після цього успіху Марії було присвоєно звання міжнародного гросмейстера серед чоловіків.


Торік Музичук посіла друге місце на першому етапі жіночого Гран-прі ФІДЕ, який відбувся у Монако. В активі Марії також золота медаль за кращий результат на першій шахівниці на європейському командному чемпіонаті-2015 у Рейк’явіку (7 очок з 8).


Додамо, що Марія Музичук стала володаркою «Шахового Гетьмана-2015», де вітчизняні гросмейстери визначають кращу шахістку України.


Ломаченко відмовився від титулу, але...


Бокс. Промоутерська компанія Top Rank повідомила, що перші два номери рейтингу WBO мексиканець Оскар Вальдес (20-0, 17 КО) й аргентинець Мартін Руеда (26-0, 23 КО) боксуватимуть за титул чемпіона світу за версією цієї організації в напівлегкій вазі.


Це означає, що українець Василь Ломаченко відмовився від цього пояса. Але Василь боксуватиме за титул WBO. Тільки в іншій категорії — другій напівлегкій вазі — проти пуерторіканця Романа Мартінеса 11 червня.


А бій Вальдес — Руеда відбудеться 23 липня в Лас-Вегасі в андеркарті поєдинку за титул WBС у суперлегкій вазі між чинним чемпіоном українцем Віктором Постолом і американцем Теренсом Кроуфордом.


Перевага мотивованим виконавцям


Футбол. Тренер київського «Динамо» Сергій Ребров розповів, чому новачок команди форвард Олександр Гладкий буде корисний колективу:


«Можу сказати тільки одне: я прагну працювати з мотивованими футболістами. Й Олександр Гладкий саме один із таких виконавців. Певен, він допоможе нашій команді й буде корисний їй.


Коли у спортсмена закінчується контракт, він сам вільний обирати свою подальшу долю. Ми з ним, звичайно, говорили перед підписанням контракту, але теми, чому він залишив «Шахтар», не чіпали. Найголовніше — в нього є бажання й мотивація грати на високому рівні. Щодо «Шахтаря», то тільки сам Олександр зможе пояснити, чому не залишився в Донецьку».


Лише результати


Першість країни. Перша ліга. 28-й тур. «Полтава» — «Оболонь-Бровар» (Київ). 1:2. «Миколаїв» — «Суми». 3:1. «Нафтовик» (Охтирка) — «Черкаський Дніпро». 0:1. «Нива» (Тернопіль) — «Іллічівець» (Маріуполь). -:+. «Авангард» (Краматорськ) — «Зірка» (Кіровоград). 0:2. «Динамо-2» (Київ) — «Гірник-Спорт» (Комсомольськ). 1:1. «Десна» (Чернігів) — «Тернопіль». 1:1. «Геліос» (Харків) — «Гірник» (Кривий Ріг). 2:1.
«Зірка» — 62 очки, «Оболонь-Бровар» — 51, «Черкаський Дніпро» — 49, «Іллічівець» — 47, «Гірник» — 46, «Геліос» — 45, «Миколаїв» — 38, «Десна», «Нафтовик» — по 37, «Полтава» — 35, «Гірник-Спорт», «Динамо-2» — по 33, «Авангард» — 32, «Суми» — 27, «Тернопіль» — 22, «Нива» — 7.


Підготував Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.