Лідери України, Франції, Німеччини та Росії висловили підтримку розгортанню поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі та початку консультацій щодо цього. Про це повідомляє прес-служба Президента України Петра Порошенка за підсумками телефонних переговорів у «нормандському форматі».


При цьому глава нашої держави акцентував увагу на недотриманні Мінських угод і останніх активних обстрілах в районі Авдіївки. Крім того, окремо було згадано зобов’язання звільнити всіх заручників, зокрема групу українців, засуджених на території РФ.


Петро Порошенко, Канцлер ФРН Ангела Меркель та президенти Франції і РФ Франсуа Олланд та Володимир Путін погодилися, що для продовження політичного діалогу потрібна рішуча деескалація і повне припинення вогню.


Глава Української держави також назвав неприпустимим постійне порушення прав кримських татар в окупованому Росією Криму і закликав припинити їх переслідування та негайно відпустити усіх політичних в’язнів.

 

При цьому прес-служба російського президента після розмови оприлюднила кардинально інші висновки. Поліцейська місія ОБСЄ в цій заяві названа «якимись додатковими повноваженнями для спостерігачів». Російська сторона наголошує на тому, що передала в Мінську переговорну групу пропозиції самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» щодо виборів на підконтрольній бойовикам території. Також у переліку так званих напрацювань бойовиків згадуються питання амністії, децентралізації і особливого статусу контрольованого ними регіону.


Телефонна розмова у «нормандському форматі» відбулася після повернення П. Порошенка зі Стамбула, де він перебував з робочим візитом для участі у Всесвітньому саміті з гуманітарних питань.


Як уже повідомляв «Голос України», в рамках поїздки глава Української держави зустрівся із лідерами Словаччини, Нідерландів, Азербайджану та генсеком Ради Європи. Однією із найважливіших тем обговорень стала візова лібералізація України та підтримка нашої держави у впровадженні безвізового режиму.


Також відбулися перемовини із Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, під час яких співрозмовники домовилися про проведення навчання і тренінгів для українських поліцейських турецькою стороною.

«Спочатку навчання пройдуть перші 1,5 тисячі українських поліцейських, потім ще стільки само поліцейських пройдуть таке навчання. Загалом 3 тисячі українських полісменів найближчим часом пройдуть навчання, тренінги в Туреччині», — цитує Петра Порошенка його прес-служба.


Президент повідомив про домовленість здійснити такий самий обмін для навчання в Національній гвардії та наголосив на дуже ефективній співпраці збройних сил двох держав.


Співрозмовники домовилися стосовно збільшення терміну дії національних віз для безперервного перебування українців на території Туреччини до 90 днів.


Крім того, Президент України зустрівся і з Прем’єр-міністром Португальської Республіки Антоніу Луїшем Сантушем да Кошта. Глава Української держави висловив вдячність португальському уряду за послідовну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України в рамках ЄС і міжнародних організацій. Петро Порошенко переконаний, що численна українська громада Португалії і надалі буде важливим чинником дружніх відносин між двома державами.


До речі, одним із результатів Всесвітнього гуманітарного саміту в Стамбулі стало створення нового фонду «Освіта не чекає». Його мета — забезпечити фінансування проектів щодо освіти дітей та молоді, які опинилися в надзвичайних ситуаціях і в умовах тривалих криз, інформує прес-центр ООН. Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) має намір зібрати в цей новий фонд 3,85 мільярда доларів США для надання допомоги в сфері освіти в найближчі п’ять років для 13,6 мільйона дітей, які опинилися в умовах надзвичайних гуманітарних ситуацій — конфліктів, стихійних лих та інших криз.

 

Президент України Петро Порошенко, Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель та Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас (зліва направо) під час Всесвітнього гуманітарного саміту ООН.

 

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).