Запланований візит Барака Обами до Хіросіми збурив чимало досі «законсервованих» проблем.

 

Чи було 70-річної давності атомне бомбардування Хіросіми і Нагасакі військовою необхідністю, чи це непродуманий, однак антигуманний акт, допущений однією зі сторін у воєнних діях? У зв’язку з цим чи варто президенту США приносити вибачення за атомне бомбування громадянам країни, на яку було скинуто атомні бомби? А громадянам інших країн, які опинилися в цей час на території Японії?


Цими днями на поставлені запитання відповідають чимало людей — різного рангу і статусу. Міністр закордонних справ Японії Фуміо Кішіда вчора на прес-конференції заявив, що атомне бомбування японських міст «не відповідало принципам гуманізму, який лежить в основі ідеології міжнародного права». Численні втрати людських життів унаслідок цього бомбування призвели до дуже «печальної ситуації, з точки зору гуманізму», сказав він.


74 відомі діячі культури та науки США відправили колективний лист у Білий дім. У цьому листі, який поширило агентство Kyodo, автори закликали Барака Обаму зустрітися із жертвами американського атомного бомбування, вислухати розповіді про їхні страждання і зрозуміти, чому вони так настійно виступають за ліквідацію атомної зброї. Підписанти закликають Обаму переглянути своє рішення не вибачатися за атомний удар по Хіросімі та Нагасакі, відмовитися від планів модернізації ядерної зброї і відновити переговори про ядерне роззброєння. Серед авторів — володар трьох «Оскарів», режисер і сценарист Олівер Стоун, відомий філософ і лінгвіст Ноам Чомскі, військовий аналітик Деніел Еллсберг, професор японської історії університету Чикаго Тецуо Наджіта та інші.


Південнокорейські активісти, в свою чергу, занепокоєні, що, висловлюючи жаль, Обама не згадає тисячі їхніх співвітчизників, які так само стали жертвами бомбардування Хіросіми та Нагасакі. За їхніми підрахунками, 90 тисяч корейців загинули від атомних бомб в обох містах.


Складнощів для Обами додалося і через трагічну подію на Окінаві, де службовець однієї із американських баз убив двадцятирічну японку. Винуватець нині заарештований і зізнався в злочині. Рішучий протест американському посольству висловив уряд Японії. Свої вибачення приніс японському колезі міністр оборони США Ештон Картер. Генсек японського уряду Йошіхіде Суґа заявив: він сподівається, що під час зустрічі з Обамою Шіндзо Абе попросить американського президента «провести суворе розслідування, беручи до уваги почуття японського народу». Ця подія збурила населення острова, яке планує масштабні виступи на початку червня.


Вочевидь Бараку Обамі доведеться подумати, як він відповідатиме на ці нелегкі запитання.

Токіо.