Глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні в Брюсселі в рамках сьомого міністерського засідання «Східного партнерства» заявила, що з 1 липня 2016 року в повному обсязі набудуть чинності угоди про асоціацію Євросоюзу з Молдовою і Грузією.

 

У МЗС Грузії уже заявили, що після підписання угоди про асоціацію це ще одна важлива дата в історії відносин Грузії і ЄС, оскільки ця угода уже офіційно стане основною правовою рамкою, що визначатиме співробітництво з Євросоюзом. «Процес політичної асоціації та економічної інтеграції Грузії, який передбачає запровадження європейських політичних, торговельно-економічних, соціальних і правових стандартів, незворотній і йде повним ходом», — зазначили у МЗС Грузії.


На жаль, у списку країн, які нарешті отримали омріяну асоціацію з Євросоюзом у повному обсязі, знову немає України. Рішення відкласти підписання угоди 2013 року спричинило Майдан, зміну влади в країні і шалений опір з боку проросійських сил. А далі — анексія Криму, війна на Донбасі... Шлях до Європи Україні дається найбільшою ціною з-поміж усіх країн, які вже є членами ЄС і тільки мріють ними стати.


Нинішня затримка пов’язана з результатами референдуму, проведеного в Нідерландах. Тому в той час, коли Молдова й Грузія приймають вітання, Україна — знову в очікуванні: цього разу — що скаже Брюссель. Не додають єврооптимізму і заклики відкласти скасування віз для українців. З одного боку, минулої п’ятниці голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що немає жодних підстав говорити про відтермінування візової лібералізації стосовно України. З другого — того саме дня міністр внутрішніх справ Франції Бернар Казньов заявив на засіданні Ради ЄС, що питання скасування віз для українців не можна розглядати в найближчі тижні, а то й місяці! Нічого особистого: просто в умовах кризи біженців відкривати кордони для інших країн недоречно. І цього разу йдеться не тільки про Україну, а й про Грузію та Косово.


Позицію Франції уже певною мірою підтримали глава МВС Німеччини Томас де Мезьєр, держсекретар Бельгії з питань міграції Тео Франкен і міністр юстиції Нідерландів Клаас Дійкхоф. Відкласти розгляд цього питання міністри пропонують до розробки механізму екстреної зупинки безвізового режиму для третіх країн. Цікаво, але минулої п’ятниці також було заявлено, що цей механізм розроблено.


Тим часом окремі політики, державні діячі та громадські організації звернулися до Брюсселя із закликом не відкладати візову лібералізацію щодо України, оскільки це підірве довіру до Європейського Союзу і його здатності дотримуватися обіцянок. А також може посилити вплив політичних сил у країні, які нині гальмують хід реформ та процес боротьби з корупцією.


Безперечно, відтермінування безвізового режиму стане справжнім подарунком Росії. Ну а щодо очікувань пересічних українців... Сподіватимемося, у Брюсселі розуміють почуття громадян країни після двох років війни, яка почалася з боротьби за наближення до Європи.