Кому вигідно підвищення комунальних тарифів? Якою має бути собівартість комунальних послуг? Чи повинні відрізнятися ціни на воду і енергоносії для населення, бізнесу, некомерційних організацій? Відповіді на ці запитання шукали під час круглого столу народні депутати та експерти.


Голова фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що в тарифі на газ, який затвердив Кабінет Міністрів, закладено прихований податок.


«Собівартість українського блакитного палива становить від 15 до 18 доларів за тисячу кубометрів. Для порівняння, він продається нашим громадянам за 285 доларів за тисячу кубічних метрів. Ціна на кордоні між Європою та Росією становить 147 доларів. У бюджеті РФ для України закладено газ за ціною 142 долари. Виникає питання, чому продавати газ українцям по 285 доларів? Відповідь проста — в результаті падіння економіки бюджет дефіцитний. Таку ціну встановлено, щоб приховати реальний податок, який беруть із громадян до бюджету», — зазначила парламентарій.


За її словами, в інших країнах у тарифах на блакитне паливо вартість податку становить 12—15%, в Україні — 52%. Виходом із нинішньої ситуації, на її думку, має стати новий підхід до формування ціни. «Потрібно поділити всіх споживачів на категорії. Для тих, хто використовує великий обсяг газу, треба встановити тарифи вдвічі вищі за ринкові. А для людей встановити окупну ціну, яка не приносить збитку видобувним компаніям, але й не вимагає введення субсидій», — наголосила Юлія Тимошенко.


Лідер «Батьківщини» вважає, що потрібно створити Тимчасову слідчу комісію для дослідження того, як «Нафтогаз» використав минулорічні кошти, формувався тариф, що відбувається в «Укргазвидобуванні» тощо. Це має бути нейтральна структура, котра зможе встановити істину. «Гарантую, будуть гучні корупційні скандали», — зазначила парламентарій.


Юлія Тимошенко переконана, що потрібно прийняти новий закон про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, який передбачатиме призначення її членами незалежних від влади людей. Для початку треба скласти широкий перелік кандидатів, а потім жеребкуванням визначити фахівців.


Народний депутат від фракції «Батьківщина» Олександра Кужель закликала парламентаріїв не голосувати за нинішню редакцію законопроекту, який регулює діяльність НКРЕ. «Допоки регулятор призначається Президентом, коаліцією та урядом, у нас буде неконкурентне середовище. Допоки в нас є монополія, не може бути економічно обґрунтованої конкурентної ціни», — сказала вона.


Народний депутат від фракції «Самопоміч» Альона Бабак вважає підвищення цін на комунальні послуги економічно необгрунтованим. Тому що за останні два роки платоспроможність громадян зменшилася на 25,4%, рівень бідності серед працюючого населення збільшився за останні три роки до 52,3%. У таких умовах підвищувати вартість життєво важливих послуг неприпустимо. Це неправильна економічна політика країни.


На її думку, держава в нинішніх умовах має працювати у двох напрямках — сприяти збільшенню доходів громадян і заморозити зростання витрат на компослуги і транспорт.


Директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський заявив, що ціна на рівні 6,9 гривні за кубометр газу для населення не відповідає купівельній спроможності населення.


«Жодна країна у світі, котра має власний ресурс, не бере як індикатив ціноутворення імпортний паритет. Тобто завжди використовується змішана модель імпортного паритету і собівартості видобутку газу всередині країни», — підкреслив він.


Експерт додав, що необхідно забезпечити на 100% облік комунальних послуг і гарантувати належну їх якість за рахунок підвищення конкуренції на ринку постачання газу.


«Єдиним виходом із цієї ситуації на сьогодні є вирівнювання тарифу на рівні не більш ніж 3600 гривень за тисячу кубічних метрів. Це навіть з урахуванням корупційної складової. В іншому випадку наступний опалювальний сезон може стати катастрофічним», — вважає Валентин Землянський.