Сьогодні — друга річниця початку оборони Донецького аеропорту 

25 травня 2014 року летовище захопили бойовики, а вже наступного дня тут відбувся перший бій. Це була найуспішніша операція наших військових із початку проведення АТО. Спецназ за підтримки авіації за лічені години вибив противника з Донецького аеропорту (ДАП). Однак уже згодом незаконні збройні формування з російськими танками Т-72, 240-міліметровими мінометами «Тюльпан», гаубицями та «Ураганами» пішли в наступ. Легендарні герої — «кіборги» боронили цей символ української звитяги 242 дні.

Танкіст 93-ї механізованої бригади, волонтер, радник губернатора, учасник боїв за ДАП Іван Начовний «Гном» згадує ті сумнозвісні дні:

— Якщо казати про бої за ДАП, то не думаю, що оборона конкретно цього об’єкта мала якусь стратегічну цінність. Але в комплексі, як частина оборонного рубежу, він був важливий. Ми змогли зупинити ворога, створити надійну оборону. Ну й психологічне значення теж, звичайно, було. Армія, прості бійці та командири отримали впевненість у своїх силах.

Особисто для мене ці події стали поворотним моментом. Відбулася переоцінка світогляду. До війни був, як усі, «моя хата скраю» і все таке. Коли опинився на передовій, то побачив там людей, яким було справді не все одно, що відбувається із країною. Байдужі звідти просто втікали. І коли прийняв командування цими людьми, прийняв відповідальність, помінялося й світовідчуття. З’явилося бажання змінювати те, що відбувається в нашій країні, робити її краще. Ось цим і займаюся досі.

Записав Аркадій АВРАМЕНКО.

 

 

Грудень 2014. Донецький аеропорт.

Фото facebook. com/kapratsіch