11—13 травня 2016 року в Інституті законодавства Верховної Ради України відбулися заходи україно-німецько-польського науково-правового проекту «Свобода слова і засобів масової інформації в Україні, Німеччині та Польщі». Проект реалізовано в партнерстві з Мюнхенським Інститутом східноєвропейського права (Німеччина) за сприяння Німецької служби академічних обмінів (ДААД).

У науково-практичній конференції та дводенному семінарі для фахівців, молодих науковців і студентів узяли участь понад 60 представників органів влади, а також сім провідних науково-дослідних і вищих навчальних закладів Києва, Харкова та Одеси.

Учасників заходів привітали директор Інституту законодавства член-кореспондент НАН України Олександр Копиленко, керівник відділу преси Посольства ФРН в Україні Матіас Конрад, заступник посла Республіки Польща в Україні Рафал Вольскі, керівник Інформаційного центру ДААД Гізела Ціммерманн, керівник проекту з боку Мюнхенського Інституту східноєвропейського права Тіна де Фріз.

Відзначалась актуальність теми проекту в контексті належного забезпечення захисту демократичних цінностей і прав людини, розвитку економічних і соціально-культурних відносин між європейськими країнами та їх громадянами, а також забезпечення національної та загальноєвропейської безпеки.

Тематика доповідей і виступів учасників конференції та семінару охоплювала широке коло питань. Зокрема, зарубіжні експерти окреслили стан і розвиток систем медіа-права в Німеччині та Польщі, що базуються на нормах міжнародного та європейського права, а також представили бачення концепції свободи засобів масової інформації з точки зору наукових теорій щодо комунікації.

Українські учасники охарактеризували стан і перспективи розвитку законодавства України у сфері свободи слова, діяльність ЗМІ та журналістів. Розглядалися питання конституційного забезпечення свободи слова і ЗМІ в Україні, прецедентного права Європейського суду з прав людини у сфері захисту свободи слова та висловлення поглядів, а також правові основи свободи і відповідальності ЗМІ, правова регламентація доступу до публічної інформації та захист індивідуальних прав, імплементація європейських стандартів регулювання сфери аудіовізуальних медіа до національного законодавства, правові аспекти створення суспільного мовлення в Україні та ін. Особливу увагу було приділено розвитку права нових ЗМІ, законодавству щодо захисту авторських прав і проблем його реалізації у контексті використання Інтернету, а також впливу розвитку медіа-простору та інформаційних технологій на правове регулювання цивільно-правових та економічних відносин. Серед конкретних аспектів професійної діяльності журналістів розглядалися правові та етичні засади журналістської роботи, норми міжнародного та національного права щодо правового статусу журналістів, правовий режим захисту журналістів в умовах збройних конфліктів, блогерство та ін.

Доповіді та виступи супроводжувалися аргументованими дискусіями і порівняльними науково-практичними коментарями стосовно змісту та якості законодавства і особливостей практики його застосування в Україні та країнах ЄС.

За підсумками роботи учасникам вручено спільні сертифікати Інституту законодавства Верховної Ради України та Мюнхенського Інституту східноєвропейського права. Обмін досвідом, знаннями та думками щодо свободи слова та ЗМІ буде продовжено виданням результатів міжнародних науково-практичних досліджень в Україні та Німеччині.

***

16 травня 2016 року в Інституті законодавства Верховної Ради України відбувся круглий стіл, присвячений презентації видання «Парламентська коаліція: вітчизняний досвід та європейська практика». Учасниками заходу, організованого спільно з Національним демократичним інститутом міжнародних зв’язків (США), були народні депутати України, представники апарату Верховної Ради України, науковці та співробітники Інституту законодавства, зарубіжні експерти.

Під час презентації виступили директор Інституту законодавства член-кореспондент НАН України Олександр Копиленко, директор Українського представництва Національного демократичного інституту Мері O’Хейген, народний депутат України Сергій Хлань та ін.

Директор Інституту законодавства Верховної Ради України зазначив, що це видання було оперативно підготовлено та опубліковано в контексті політико-правових процесів в українському парламенті, спрямованих на подальше вдосконалення його діяльності з урахуванням Постанови Верховної Ради України від 17 березня 2016 року №1035-VІІ «Про заходи з реалізації рекомендацій щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України». Була висловлена подяка Національному демократичному інституту та Центру миру і прав людини в Осло за співпрацю та надання нещодавно підготовленої ними доповіді «Коаліції. Керівництво для політичних партій», що ввійшло до видання як окремий розділ.

Мері O’Хейген висловила задоволення можливістю, наданою Національному демократичному інституту приєднатися до Інституту законодавства під час підготовки цього видання. Вона наголосила, що створення коаліцій та міжпартійне співробітництво є головною особливістю демократичної політичної культури, що, з огляду на досвід останніх років, є досить актуальним для України. На думку зарубіжного фахівця, належним чином організована діяльність парламентських коаліцій є особливо важливою, коли справи стосуються сфер, де необхідні стабільні правила та процедури, — процесу розробки та прийняття національних конституцій та виборчих систем. Досягнення політичного консенсусу є не менш значущим і для вирішення питань, які мають довгостроковий вплив на суспільство, наприклад, енергетична політика та пенсійна реформа. Відзначалося, що Національний демократичний інститут, разом з Європейським парламентом, сприятиме формуванню консенсусу у Верховній Раді України, що окреслено як один із пріоритетів у відомій доповіді Пета Кокса. У цій роботі Національний демократичний інститут співпрацюватиме також з Інститутом законодавства.

Народний депутат України Сергій Хлань наголосив на вчасності публікації презентованого видання. Він відзначив ґрунтовний комплексний підхід Інституту законодавства до здійснення науково-прикладного аналізу теоретичних засад, законодавства і практичного досвіду України та європейських країн у взаємодії парламенту та суспільства. Народний депутат висловив переконання, що політичне та суспільне життя невід’ємно пов’язані між собою, та підкреслив, що в умовах військової агресії та фінансово-економічних труднощів Україні необхідна політична і коаліційна сталість.

Презентоване видання містить три основні розділи та додатки. Воно присвячено дослідженню правового забезпечення діяльності парламентських коаліцій в Україні та за кордоном. Розглянуто як законодавче регулювання, так і практика їх формування й діяльності. Перший розділ аналізує доктрину, практику і традиції політичних коаліцій; другій — конституційно-правове регулювання і діяльність парламентської більшості в Україні; третій — європейську практику формування парламентських коаліцій. Додаткові матеріали дають змогу ознайомитися з Керівництвом для політичних партій щодо коаліцій (авторство Національного демократичного інституту та Центру миру і прав людини в Осло), а також витягами з Коаліційної угоди «Працювати заради майбутнього Німеччини» (Німеччина, 2013 р.) та Коаліційної угоди, укладеної Соціал-демократичною партією, Рухом «ANO 2011» та Християнсько-демократичним союзом — Чехословацькою народною партією на період повноважень парламенту з 2013-го по 2017 рік (Чеська Республіка, 2013 р.).

Інститут законодавства Верховної Ради України.