Контрабандний дипломатичний скандал несподівано став індикатором тих змін, що останнім часом відбулися в країні, й тих, що не відбулися.


Нагадаю, що історія, через яку нині лихоманить вітчизняне МЗС, розпочалася у Закарпатській області на кордоні. Пошуковий собака «відреагував» на машину, в котрій, як з’ясувалося, їхав «дипломат», чи то пак — чоловік першого секретаря Посольства України в Словаччині Сергій Ліщишин. При собі він мав супровідні листи, що підтверджували дипломатичний характер багажу. Тож на прохання оглянути машину чоловік почав сваритися, наполягати, що має дипломатичний імунітет, а потім — намагався просто втекти.


Насправді, дипломатичний імунітет, який за законом поширюється не тільки на співробітників посольств, а й на їхніх близьких родичів, діє лише за межами країни. В Україні вищезгаданий пан є таким саме пересічним громадянином, як і решта його співвітчизників. Проте пан знав, що казав. Бо не секрет, що протягом останніх десятиліть у країні сформувалися цілі касти «недоторканних» із різного роду імунітетом: гарантованим законом, купленим за гроші, підкріпленим причетністю до кримінальних структур. Тому те, що в МЗС не тільки дали згоду на огляд багажу (під час якого було знайдено 56 тисяч 890 пачок контрабандних сигарет вітчизняного виробництва), а й розпочали службове розслідування правопорушення, вже стало приємною «несподіванкою».


Далі більше — міністр закордонних справ України Павло Клімкін запевнив, що висновки у справі контрабанди сигарет членом родини дипломата буде зроблено швидко. Наступного дня після «інциденту» в Києві відбувся екстрений брифінг, під час якого заступник міністра закордонних справ Вадим Пристайко припустив, що й «...посол мав бути в курсі всього, що відбувається в його посольстві. Якщо не був в курсі, то це окреме питання до посла. Але ще гірше, радикально гірше, якщо він був в курсі». Не пройшла й спроба Оксани Ліщішин «заховатися» у відпустці. МЗС достроково відкликало першого секретаря зі служби в Словаччині.


І нарешті вчора стало відомо, що проти службовців українського посольства в Словаччині, замішаних у скандалі з контрабандою сигарет, порушили кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем та підробки документа.


Хеппі-енд? Майже. Якби не зміни, які не відбулися... Скандал знову привернув увагу до проблем кадрової політики в МЗС: затримки з ротацією, зволікання з призначенням послів, брак співробітників посольств... І до ще однієї біди української дипломатії — політичних, а не професійних призначень.