Сьогодні в готелі Шіма-Канко, на острові Кашіко, що входить до Національного парку Ісе-Шіма, відкривається саміт країн «Великої сімки». Лідери Японії, США, Німеччини, Великобританії, Канади, Франції та Італії обговорюватимуть найважливіші проблеми сучасної економіки і міжнародних відносин.


Напередодні саміту японський прем’єр Шіндзо Абе висловив сподівання, що країни «сімки» звернуться до світу з переконливим посланням, яке підкреслить їх єдність і провідну роль у найважливіших процесах, котрі відбуваються у світі. 


За програмою саміту, його учасники на п’яти сесіях обговорять теми глобального зростання економіки, боротьби з корупцією, тероризмом та проблему мігрантів, окреслять свою позицію щодо ситуації в окремих регіонах планети: на Близькому Сході, в Україні, у Південно-Китайському морі та щодо заходів активної протидії ядерним зазіханням КНДР.


Головне, на думку Шіндзо Абе, чи зможуть країни «Великої сімки» виробити спільну позицію і налагодити співробітництво задля розв’язання проблем світової економіки, а це — проведення необхідних структурних реформ для активізації глобальної кон’юнктури, забезпечення стабільності валютних курсів, податкові, монетарні чи інші заходи.


Не пройдуть повз увагу лідерів країн G7 і «панамські скандали». Як зазначає агентство Куоdо, на засіданнях «сімки» йтиметься про посилення співробітництва в галузі обміну інформацією, даними фінансової розвідки, зокрема щодо оборудок, укладених в офшорних зонах.


У сфері міжнародної політики лідери G7 мають намір зосередитися на проблемах міграційної кризи в Європі, боротьбі з міжнародним тероризмом, ролі міжнародного співтовариства в урегулюванні ситуації у гарячих точках планети. Напередодні саміту президент США Барак Обама заявив: великі країни не повинні загрожувати меншим, а територіальні суперечки необхідно вирішувати мирним шляхом. В даному випадку йшлося про ситуацію в Південно-Китайському морі, однак ця формула підходить для розв’язання будь-яких міжнародних проблем.


Національний парк Ісе-Шіма, на території якого відбуватиметься саміт, є сакральним для японців: тут розташований 2000-літній храм Ісе-джінґу — святилище Богині Сонця Аматерасу, від якої веде свій рід перший легендарний імператор Джімму, а від нього — всі імператори Японії. Вочевидь, культурна програма учасників саміту не обійде увагою це історичне місце.


І храм, і територію парку завжди надійно охороняли. Однак нині заходи безпеки просто безпрецедентні. Місце проведення саміту охороняють 23 тисячі поліцейських, до того ж у море вийшли понад сто кораблів берегової охорони, а над територією парку оголошено безполітну зону.


Токіо.