У Сумах відбулась міжнародна виставка «Слобожанський міст-2016»

 

Виставки проводять, щоб «на людей подивитися та себе людям показати», але не просто так, а з практичним результатом. Що більше приїде на «оглядини» інвесторів (хоча б потенційних), то вагоміший її результат.


26 травня до Сум прибули представники ділових кіл багатьох держав — Польщі, Білорусі, Чехії, Китаю і навіть Великобританії. Їм презентували потенціал регіону та розповіли про можливості, які Сумщина може надати інвесторам. Свою продукцію представили майже 40 підприємств області.


Президент Сумської торгово-промислової палати Костянтин Макаренко каже, що захід організували в рамках «Днів Європи в Україні». Його й назвали відповідним чином: «Відчиняємо ворота в Європу». Хоч насправді виставка вийшла за ці рамки, бо до Сум прибули і представники підприємств Азії.


Залучення іноземних інвестицій в економіку регіону голова Сумської облдержадміністрації Микола Клочко вважає одним із головних пріоритетів для місцевої влади. На його переконання, Сумщина має значно гірші стартові позиції щодо цієї роботи порівняно з іншими областями, тож коли в Києві виводять показники економічної успішності регіонів, мали б зважати на цей момент. Бо гроші, як відомо, люблять тишу, а Сумщина має понад 560 кілометрів кордону з агресивною державою. Далеко не кожен наважиться вкладати гроші за таких умов: зарубіжних бізнесменів доводиться довго і наполегливо «вмовляти».


Те, що виставка «Відчиняємо ворота в Європу» зацікавила і ділових людей з Китаю, — не випадковість. Сумщина вже давно «топче стежку» до цієї держави, і в Китаї не так давно побував голова облдержадміністрації Микола Клочко. Упродовж останніх двох років сторони не раз обмінювалися візитами та делегаціями. Сумщина зав’язала ділові стосунки з китайськими провінціями Гуйчжоу та Сичуань. За цей час налагодилося перспективне співробітництво не лише в галузі промисловості, а й у науці, торгівлі та культурі. У квітні цього року розташований у Сумах Інститут прикладної фізики Національної академії наук України та Інститут ядерної енергії Китаю підписали Меморандум про співпрацю. Зокрема, планується участь сумських науковців у будівництві на території Китаю дослідницької платформи з метою вивчення властивостей конструкційних матеріалів та прискорювачів для медичних ізотопів. Перед цим заклади уклали два контракти на проведення науково-дослідницьких робіт на суму три мільйони гривень, які вже виконано. Співробітництво в галузі ядерної енергетики поступово набуває міждержавних масштабів. За словами М. Клочка, нині українська державна компанія «Ядерне паливо» тісно співпрацює з Корпорацією ядерної промисловості Китаю, внаслідок чого планується залучення в економіку України майже 600 мільйонів доларів інвестицій. Ці кошти буде вкладено в реалізацію спільного проекту з видобутку урану на території Кіровоградської області.


На липень запланована презентація Сумської області в Китайській народній республіці. Голова облдержадміністрації підкреслює, що дуже багато робить для реалізації цього проекту Посольство України в Китаї. «Я переконаний, що ця презентація стане не буденним протокольним заходом, а справжнім бізнес-майданчиком», — ділиться М. Клочко.


Очільник Сумщини бачить в інвестиційних проектах не лише економічну, а й... миротворчу складову. І дуже легко доводить свою точку зору: що більше іноземних капіталів буде вкладено в економіку, науку та інші галузі на території нашої держави, то більше бажання захистити свої інвестиції матимуть зарубіжні партнери. У ситуації «ні миру, ні війни», в якій опинилась Україна, саме інвестиції потужних держав можуть прискорити рух шальки терезів у бік миру.

Сумська область.

 

Зустріч в Інституті ядерної енергії Китаю. Директор Департаменту міжнародних зв’язків Інституту ядерної енергії Китаю Джао Джонглі і голова Сумської облдержадміністрації Микола Клочко.


Фото надано прес-службою Сумської облдержадміністрації.