Слідчі прокуратури та СБУ у Вінницькій області не встановили у діях колишнього головного поліцейського області Антона Шевцова фактів сепаратизму чи державної зради — саме в цьому підозрювали очільника обласної поліції. Кримінальне провадження закрито. Хоча деякі обставини так і залишилися нез’ясовані. Чи не найбільший подив викликав факт перебування Шевцова в АТО. Слідчі повідомили, що насправді він тільки значився у списках батальйону «Луганськ-1». Після такої відвертої брехні його призначили керувати міліцією Чернігова, а потім поліцією Вінницької області.

Кримінальне провадження закрив начальник відділу обласної прокуратури Костянтин Гоздуп. Старший слідчий в особливо важливих справах УСБУ у Вінницькій області Андрій Мироненко, який проводив розслідування, «накопав» чотири томи матеріалів. Слідчий і представник прокуратури стверджують, що підозри в сепаратизмі і державній зраді не знайшли свого підтвердження. Про це вони повідомили журналістам на прес-конференції в обласній прокуратурі Вінниччини.

Нагадаємо, справу розслідували за заявою вінницької активістки Таїси Гайди, яка також була присутня на прес-конференції.

— Заявник має право оскаржити постанову про закриття справи в суді, якщо не погоджується з нашим рішенням, — пояснив Костянтин Гоздуп. — Матеріали можуть додатково вивчати в Генпрокуратурі. Якщо там дійдуть висновку, що рішення прийнято незаконно, його скасують.

Не служив, а числився в батальйоні «Луганськ-1»

— Шевцов стверджував, що він служив у батальйоні «Луганськ-1», — пояснив Андрій Мироненко. — Насправді слідством не встановлена його участь у жодній з операцій. Згідно з документами, він перебував на посаді старшини батальйону. Його два рази зараховували в цей підрозділ. Перший раз з червня по липень 2014-го, а потім — із серпня по грудень того ж року.

Відповіді на питання: «Що значить — не служив?» із слідчого доводилося «витягувати» по декілька разів.

— Якщо Шевцов не знаходився у розташуванні батальйону, то де він перебував увесь цей час?

— Мабуть, у Криму, біля сім’ї, — знехотя відповів слідчий.

— А зарплату за службу йому в цей час нараховували?

— Так, нараховували. Він значиться у списках на отримання зарплати.

— Він її отримував?

— Не знаю, хто отримував.

Слідчий припустив, що участь в АТО Шевцову була потрібна, аби повернутися на службу в поліцію. Однак, за його словами, Шевцов не отримав посвідчення учасника АТО.

Перелік патріотів сфотографував, але не Шевцов

Недослідженим залишився факт, звідки в планшеті Шевцова взялися списки тих, кого готували до служби в зоні бойових дій. Про наявність таких списків учасникам прес-конференції стало відомо після того, як про них запитала активістка Таїса Гайда.

— Чи були в тому списку прізвища ваших працівників, тобто працівників СБУ? — запитала слідчого пані Гайда.

— Так, були, — відповів Андрій Мироненко.

Він пояснив, що списки патріотів, яких готували в одному з тренувальних таборів до служби в зоні бойових дій, містилися в планшеті Шевцова.

Андрій Мироненко уточнив: їм вдалося встановити, що списки сфотографовано телефоном Шевцова. «Але ми не можемо стверджувати, що саме він фотографував їх, — додав слідчий. — Сам Шевцов пояснив, що йому надіслала їх електронкою невідома особа.

— Скільки у тому списку людей? — уточнив кореспондент «Голосу України».

— Не можу сказати, — відповів слідчий.

— Я ж не прошу назвати прізвища, а тільки кількість.

— Декілька десятків, — відповів пан Мироненко. — Окремих з них ми допитали. Вони підтвердили, що дійсно проходили підготовку в тренувальному таборі у Дніпропетровській області. Деякі заперечували свою присутність у таборі. Ніхто з них не знає і не розуміє, чому вони опинилися в одному списку. Це питання зараз досліджується іншим органом.

Питання ще досліджується, а кримінальне провадження уже закрито.

Слідчі також встановили, що за час російської агресії Шевцов 42 рази перетинав кордон: у переважній більшості з окупованим Кримом, в інших випадках — з Росією і Білоруссю. З якою метою він туди їздив, не можуть пояснити. Із спілкування під час прес-конференції стало відомо, що в день затримання Шевцов уже побував у Білорусі. Затримали його під час намагання вдруге перетнути кордон. Відвідання цієї держави він пояснював тим, що там проживають родичі його дружини. 

Конфісковані в нього кошти у сумі десяти тисяч американських доларів, що не були задекларовані, повернули власнику. «Так вирішив суддя, — уточнив слідчий Мироненко. — Ми тільки виконали рішення суду».

Коли бійці гинули під Іловайськом — мабуть, купався у морі

Таїса Гайда ще не визначилася, чи оскаржуватиме постанову про закриття провадження у суді. Про це вона повідомила під час спілкування з автором матеріалу. Каже, спершу має порадитися з іншими активістами. На запитання: «Які факти, на її думку, слідство не дослідило?» називає випадок із списками на планшеті.

— У тому списку значилося також прізвище чеченського генерала Іси Мунаєва, який захищав нашу державу, — каже пані Гайда. — Він загинув при загадкових обставинах. Вони дотепер до кінця не з’ясовані. Нема серед живих інших бійців, прізвища яких значилися на планшеті у Шевцова. У тих списках були не тільки прізвища й імена, а й адреси, телефони патріотів, яких готували до служби в АТО. Навіщо йому були такі списки? Кому він їх передавав? Ні ви, ні я не почули відповідей на ці питання. Таке враження, що для слідчих воно незначне.

Співрозмовниця нагадує, що батальйон «Луганськ-1» у серпні 2014-го пройшов крізь пекло Іловайська. «А де був в цей час боєць Шевцов? — запитує вона. — Слідчий сказав, що в Криму. Мабуть, купався, у морі, бо ж спека стояла тоді немилосердна». І після цього його призначають керувати міліцією Чернігова. Таїса Гайда пояснила, що є інструкція, якою забороняється правоохоронцям виїжджати на окуповану територію. Тим часом на Шевцова, схоже, це не поширювалося. Бо він виїжджав і тоді, коли нібито служив у батальйоні «Луганськ-1», і на посаді керівника міліції та поліції.

Недослідженим, на її думку, залишився факт наявності російського паспорта. «Відомо, що в Шевцова був російський паспорт, — каже активістка. — Але ж ви чули, що слідчі не змогли поставити крапку в історії з втратою ним цього документа. Та найбільше вражає, що під час війни в підозрюваного у зраді знаходять списки патріотів, представників силових структур і закривають провадження. Якщо запитань залишається більше, ніж відповідей на них, то яке ж це повноцінне розслідування?..»

Погрожує судом

екст постанови прокуратури Вінницької області пан Шевцов оприлюднив на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук. При цьому додав, що добиватиметься через суди спростування, за його словами, тієї брехні, яку смакували ЗМІ, окремі громадяни і посадові особи в правоохоронних органах. При цьому пообіцяв вибрати «більш менш пристойні ЗМІ» і розповісти їм, як все було. «Хочу також дізнатися, як саме мене звільнили з поліції, хто і які проводив розслідування, який їх результат, де моя трудова книжка і т. д.»

У записі в Фейсбук Шевцов згадує слова одного зі своїх знайомих, який любив повторювати фразу «шість пункт нуль». Для необізнаних пояснює, що це означає — ні складу, ні злочину. Зазначає, що це про його справу. Тому, наголошує, буде добиватися спростування брехні проти нього.

Вінницька область.

 

 

Старший слідчий УСБУ у Вінницькій області Андрій Мироненко (ліворуч), начальник відділу обласної прокуратури Костянтин Гоздуп під час прес-конференції.

 

 

Активістка Таїса Гайда вважає, що слідчі в повній мірі не з’ясували насамперед обставини зі списками патріотів, які вилучили в підозрюваного.

Фото автора.