Цю проблему обговорили учасники традиційної, уже ХХІV, науково-практичної конференції, присвяченої актуальним питанням серцево-судинної хірургії. Цього разу її вирішили провести на Хмельниччині, у Кам’янці-Подільському. Саме в такий спосіб організатори, серед яких Міністерство охорони здоров’я України, Національна академія медичних наук України, Асоціація серцево-судинних хірургів України та Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова НАМН України, хотіли відзначити і підтримати роботу хмельницьких медиків з реорганізації кардіологічної служби і створення обласного кардіоцентру.
На конференцію були запрошені закордонні фахівці. Окрім українських кардіохірургів, кардіологів, інтервенціоністів, анестезіологів і вчених суміжних галузей медицини, у її роботі взяли участь провідні польські та білоруські експерти.
У рамках конференції пройшла робота спільної секції Європейської асоціації ритму серця, Європейського товариства кардіологів та Української асоціації аритмологів. Вони намагались визначити коло пацієнтів, яких мають лікувати кардіологи, а яких — кардіохірурги.
Досвідом побудови успішної системи трансплантації органів поділився Юрій Островський — академік Білоруської академії медичних наук, головний кардіохірург Білорусі, який першим виконав трансплантацію серця в Білорусі. А професор Мар’ян Зембала, провідний кардіохірург та трансплантолог Польщі, міністр охорони здоров’я у 2015 році, а нині — депутат польського Сейму, виступив із доповіддю про перспективи трансплантації та механічної підтримки серця. Він також поділився досвідом успішної організації системи охорони здоров’я у своїй країні.
Велику увагу науковці та медики-практики приділили актуальним питання кардіохірургії. Серед обговорюваних тем — сучасний стан кардіохірургії в Україні, її досягнення, проблеми та перспективи. Розглядались також перспективи трансплантації і механічної підтримки серця, сучасні методики виконання операцій. Окремими темами для обговорення стали проблеми критичних вроджених вад серця, хірургія аорти та екстрена дитяча кардіохірургія.
Теоретична частина була підкріплена роботою інтерактивної секції, коли присутні могли ознайомитись із досвідом стентування коронарних артерій. Для цього було проведено телеміст Київ—Кам’янець-Подільський.

Хмельницька область.