Богдан Бондаренко продовжує тріумфально виступати в новому сезоні. Один з основних фаворитів Олімпіади-2016 в Ріо-де-Жанейро в стрибках у висоту на третьому етапі Діамантової ліги, який днями завершився в столиці Марокко Рабаті, виборов «золото». Наш легкоатлет почав з планки 2.20 м, яку подолав з першої спроби. Наступну висоту 2.28 м харків’янин штурмував тричі, і лише останній стрибок виявився вдалим. А ось 2.31 м взяв лише з другої спроби і став єдиним з усіх учасників, кому вдалося її подолати.

Вітчизняні любителі легкої атлетики декілька років тому не без смутку відзначали, що майстрів підкорення планки в країні фактично немає. Тоді навіть 2.28 м здавався показником майже нереальним. Утім, нині ситуація кардинально змінилася. 4 липня 2013 року на етапі Діамантової ліги в Лозанні (Швейцарія) Бондаренко встановив історичний рекорд країни зі стрибків у висоту — 2.41 м. Попереднє досягнення трималося з 1985 року. Тоді Рудольф Поварніцин злетів на 2.40 м.
Попри щільний графік тренувань і змагань, Богдан знайшов час для того, щоб розповісти «Голосу України» про нові перемоги та підготовку до Олімпіади в Бразилії.
— Як ви починали свій шлях у легкій атлетиці?
— Я ходив на танці, але вони мені не подобалися. Був єдиний шлях — зайнятися чимось іншим. У той період у мене були думки про плавання, а тато порадив піти на легку атлетику. І десь з 13 років я почав займатися цим видом спорту. Пам’ятаю, що мої перші результати зі стрибків у висоту були на рівні 1.5—1.6 м. Після 8 класу загальноосвітньої школи вступив до училища і вже почав займатися стрибками серйозніше.
— Богдане, що для вас означає перемога в Діамантовій лізі в Рабаті?
— Виграти було непросто і водночас почесно і приємно, адже зібралася дуже солідна компанія. В атлетів були результати 2.3 м і вище. Та й імена говорили самі за себе: це і олімпійські призери британець Роббі Грабарз, американець Ерік Кінард, чех Ярослав Баба, чемпіон світу у приміщенні італієць Джанмарко Тамбері, екс-чемпіон світу Дональд Томас з Багам. До речі, переможцем першого етапу Діамантової ліги у Досі став саме Кінард, а я у Катарі не виступав. Але розумію, що для атлетів змагання у Рабаті були етапом підготовки до Олімпійських ігор. Головний старт буде саме там. І якщо не всіх, то майже всіх їх побачимо у Ріо.
— Розкажіть коротко про турнір у Марокко.
— Беру участь у змаганнях уже четвертий рік. Саме мені належить рекорд — 2.39 м, які я стрибнув тут два роки тому. Діамантова ліга — найпрестижніша легкоатлетична серія одноденних міжнародних турнірів. Організатори зацікавлені у тому, щоб спортсмени показали високі результати, і намагаються створити максимально зручні умови для цього. На стадіоні нове покриття, учасників поселили у чудовому готелі на березі моря, а психологічна складова, як відомо, для кожного атлета також вкрай важлива. Крім того, трибуни були заповнені, і це дуже відчувалося, оскільки марокканці надзвичайно емоційні вболівальники.
— Які найближчі ваші плани?
— Наступний турнір — етап Діамантової ліги у Римі, 2 червня. Після цього мали виступати 19-го у Нью-Йорку, але цей етап замінив Рабат. Тож були змушені дещо корегувати календар змагань. Тепер, найімовірніше, у мене буде досить довгий період, який присвячу тренуванням і підготовці. Є питання, особливо технічного характеру. Тому у цей час їх вирішуватиму. Активно працюватиму, щоб моя мрія здійснилася в Бразилії.

Досьє «Голосу України»

Богдан Бондаренко народився 30 серпня 1989 року. Зріст — 197 см, вага — 77 кг. Легкоатлет, що спеціалізується на стрибках у висоту. Тренер — Віктор Бондаренко. Чемпіон світу, рекордсмен. Найкращий результат 2.27 м у приміщенні та 2.42 м — на відкритому повітрі. Легкоатлет року в Європі у 2013 році. Удостоєний ордена «За заслуги» ІІІ ступеня — за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм.

Коментар

Державний тренер легкоатлетичної збірної України В’ячеслав Тиртишник:
— Чоловічий турнір зі стрибків у висоту стане окрасою всієї Олімпіади. А розв’язка інтриги відбуватиметься на висоті за 2,4 м. Атлетів, які готові стрибати на такій висоті, на сьогодні п’ятеро чи шестеро. Хто у стрибковому секторі мені імпонує найбільше? Звичайно, мої підопічні. А серед їхніх суперників неможливо не помітити катарця Мутаза Баршима. А ще мені сподобалися стрибки чемпіона світу-2015 канадця Дерека Друена. Ось разом з ними на п’єдесталі пошани мають бути і наші атлети. Восени президент НОК України Сергій Бубка, президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул і я зустрічалися з Богданом, його менеджером та тренером Віктором Бондаренком і сформували помісячний план підготовки до Олімпійських ігор. Богдан дотримується усіх його пунктів.

Коментар

Тренер Віктор Бондаренко:
— Насправді у спорті будь-яка медаль дається нелегко. Щоб вибороти «золото» чемпіонату України чи чемпіонатів Європи і світу, потрібно дуже тяжко і наполегливо працювати. А щоб стати олімпійським чемпіоном — то й поготів. Це вершина, до якої всі тягнуться, якої прагнуть досягти. А для легкої атлетики перемогти, вибороти медаль на Олімпійських іграх особливо почесно. Це вид спорту номер один на Іграх, і там збираються справді лише найсильніші атлети з усього світу. Перемога чи медаль у них — мета будь-якого спортсмена.

 

 

Перемога на сьомому етапі Діамантової ліги в Лозанні (2014 рік).

Фото надано НОК України.