«Генеральною прокуратурою України під високопрофесійним захистом співробітників Управління активних заходів головного оперативного управління Державної фіскальної служби України проведено спецоперацію щодо організованого злочинного угруповання вихідців з Південно-Східної Азії, яка діяла на території міста Одеси» — це цитата з офіційного повідомлення Генеральної прокуратури України про те, що відбулося 23 травня в одеському житловому комплексі «Лотос», де проживають переважно особи в’єтнамської національності.

Який це вигляд мало з боку за свідченнями очевидців — як в’єтнамців, що проживають у житловому комплексі, так і тих, хто випадково опинився на місці події? Міркуйте самі: декілька десятків осіб у чорній формі без розпізнавальних знаків, у балаклавах, бронежилетах, шоломах, з кийками, пістолетами й автоматами на приблизно десятьох автомобілях приїхали в житловий комплекс «Лотос», де компактно проживають в’єтнамці, багато з яких громадяни України, а чимала їхня частина вже й народилися в Україні. За словами в’єтнамців, не пред’являючи документів, що дають право на обшук, люди в чорному зламали шлагбаум, щоб потрапити на територію, а після вламувалися у квартири, на своєму шляху збивали камери спостереження, перевертали все догори дригом у пошуках невідомо чого, розкидали речі, трощили кувалдами сейфи. До речі, в Інтернеті викладено записи з камер. Ошелешені в’єтнамці перекрили вулицю Грушевського, на якій розташовано ЖК «Лотос», щоб привернути увагу оточення. Крім того, місцеві жителі автомобілями перекрили виїзд з двору будинку, щоб не дати оперативникам вивезти вилучене. Деякі намагалися заважати діям людей у формі. У відповідь силовики застосували до в’єтнамців спецзасоби — кийки, сльозоточивий газ. Услід автівкам в’єтнамці в розпачі кидали каміння. І було від чого — у діаспорі заявляють, що загалом у них забрали якнайменше півмільйона доларів готівкою. При цьому, за словами представників діаспори, вони не бачили, щоб складалися протоколи та інші передбачені законодавством документи.
Потерпілі вирушили до Одеської ОДА, вимагаючи втрутитися керівника області Міхеіла Саакашвілі. До представників діаспори вийшла заступник глави області Соломія Бобровська, вона вибачилася перед представниками громади й сказала, що поліція взяла їх житловий комплекс під охорону й не допустить порушення прав громадян.
Уже наступного дня, 24 травня, в Одесу прибули представники Посольства Соціалістичної Республіки В’єтнам в Україні. Під час зустрічі в одеській облдержадміністрації представники посольства висловили стурбованість у зв’язку із інцидентом, що стався 23 травня 2016 року в будинку № 39/1 по вулиці Грушевського, а представники в’єтнамської діаспори зазначили, що вже написали відповідну заяву в правоохоронні органи.
У Генеральній прокуратурі України повідомили, що злочинне угруповання, проти якого проводилася операція, спеціалізувалася на здійсненні широкого спектра злочинної діяльності, а саме — нелегальних фінансових і валютно-обмінних операціях, фальшивомонетництві, контрабанді підакцизних товарів (алкоголю й сигарет), делікатесних продуктів (ікри), незаконному переміщенні вогнепальної зброї й наркотичних засобів, а також підробці офіційних документів. Також у відомстві повідомили, що в результаті «комплексу проведених заходів» у в’єтнамців вилучили національну й іноземну валюту, заготовки підроблених банкнот номіналом по 100 доларів США й валюти Євросоюзу, устаткування для рахунку грошей, детектори банкнот, два автомати Калашникова, пістолет і патрони до нього, одну одиницю гладкоствольної напівавтоматичної зброї, майже півкілограма сильнодіючих наркотичних засобів, які, за попередніми оцінками, є героїном, велику кількість чорнової бухгалтерії про обіг багатомільйонних сум валюти, торгівлю тютюновими й алкогольними виробами, зміст якої нині аналізується, підроблені техпаспорти на автомобілі тощо.
Так, те, що представники в’єтнамської діаспори займаються валютно-обмінними операціями, — ні для кого в Одесі не секрет. Протягом багатьох років на промринку «Сьомий кілометр» діє так званий у народі «Ніндзя банк», де вигідно й без обману поміняють гроші. І міняються там, зокрема, і правоохоронці.

Одеська область.

 

 

На знімку: силовики в ЖК «Лотос».

Фото: http://dumskaya. net/