Становище українців у Молдові стало однією з ключових тем візиту до цієї країни української парламентської делегації на чолі з головою Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганною Гопко.

Українці становлять понад 10 відсотків мешканців Молдови, а в Придністров’ї та на півночі країни ця частка значно вища. До того ж більшість місцевих українців є не приїжджим, а автохтонним населенням. Про життя та проблеми української громади Молдови йшлося під час зустрічей її активістів із народними депутатами України, що відбулися в Кишиневі та Бєльцях за участі Надзвичайного і Повноважного Посла України в Молдові Івана Гнатишина.

Особливо представницькою та насиченою була зустріч в Українському домі у Бєльцях із представниками української громади як із правого, так і з лівого берегів Дністра. Серед її учасників — освітяни, голови сільрад, викладачі україністики Бєльського університету, депутати парламенту Молдови.

Сьогодні українці Молдови ще мають можливість навчатися рідною мовою в державних школах, проте кількість цих шкіл поступово скорочується. Учасники зустрічі відзначили важливість збереження української ідентичності, діяльності україномовних медіа, розвитку мережі українських шкіл в країні, Центру українознавства в Бєльцях. Важливо, що в міністерстві освіти Молдови розуміють потреби української громади та обіцяють підтримку.

Проте й Україна зі свого боку має посилити державну підтримку співвітчизників у сусідній країні, переконана Ганна Гопко. «Найважливіше нині — це відновлення повноцінного українського теле- і радіомовлення на Молдову, якого дуже не вистачає місцевим українцям, особливо на півночі країни. І другий важливий блок — підтримка української освіти в Молдові сучасними підручниками, навчальними матеріалами, навчанням випускників в українських університетах», — зазначила Ганна Гопко.

За підсумками візиту депутати планують предметно обговорити питання допомоги українцям Молдови з профільними міністерствами та відомствами.

Вл. інф.