Стомлена, але сповнена наснаги і рішучості — уже з наступного тижня Надія Савченко стане до роботи у Верховній Раді як народний депутат України. У вівторок, 31 травня, її очікують нарешті побачити в сесійній залі парламенту. Уже стало відомо, що депутат увійде до складу Комітету з питань національної безпеки та оборони, що цілком логічно. Адже Надія Савченко — старший лейтенант Збройних Сил України. Одразу після повернення на Батьківщину у своїх перших промовах на українській землі Надія Савченко наголосила на потребі звільнення всіх українських заручників та на виконанні Мінських домовленостей.

Попереду в легендарної льотчиці та народного депутата — нові випробування, не менш складні, аніж на війні, в полоні та в російській в’язниці. Випробування славою, владою, надмірною увагою ЗМІ, підкилимними іграми, інтригами та спокусами великої політики, до якої вона тільки вступає і яких ще не знає.

«Не дайте мені спаскудитись!»

Саме такими словами Надія Савченко завершила імпровізований брифінг в аеропорту «Бориспіль» одразу після свого повернення в Україну, сідаючи в авто.

Під час спілкування в аеропорту лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко і Надія Савченко (адже на парламентських виборах вона була №1 у виборчому списку «Батьківщини») потисли одна одній руку. Тимошенко висловила сподівання, що Савченко працюватиме в команді «Батьківщини» і з її приходом ситуація в парламенті серйозно змінитися. На це Надія відповіла: «При мені там будуть ті, хто зможе».

Про що розмовляли за зачиненими дверима партійного офісу «Батькіщини», куди Савченко поїхала одразу після зустрічі з Президентом, — не розголошують. Із офіційних коментарів: «Надія — командний гравець і вона підтвердила, що є невід’ємним членом команди «Батьківщини», що вона буде працювати в парламенті, просила допомоги, щоб могла якомога швидше ввійти в нову для неї роботу», — розповів народний депутат України Іван Крулько в ефірі одного з телеканалів.

А народний депутат від «Батьківщини» Альона Шкрум розповіла журналістам, що надвечір Надія Савченко вже була «дуже спокійна та умиротворена». «Було видно, що в неї пройшли перший стрес і шок, вона вже повірила в те, що вільна, наша фракція вже її обіймає, без цього нікуди. Думаю, тепер ми побачимо виважену, конструктивну та спокійну особистість», — сказала Шкрум.

Не спала до восьмої ранку

Коли Надія Савченко надвечір повернулася додому, під її будинком знову чатували десятки телекамер. Однак вона попросила дати відпочити, пообіцявши провести сьогодні велику прес-конференцію, водночас назвавши більшість запитань журналістів для неї «нецікавими». «ЗМІ, сьогодні Надя відпочине. Вона з 3.00 ночі, п’ять годин в автозаку (в «стакані») очікувала рішення своєї долі... — написала у Фейсбуці сестра Надії Савченко Віра. — Я знаю, що ви зрозумієте. І на всі ваші запитання Надя відповість. Час буде. Я теж нарешті видихну і помовчу... Охолоджуємо шампанське...»

На ранок Віра Савченко розповіла журналістам, що її сестра Надія всю ніч після повернення додому зустрічала гостей і заснула лише о восьмій ранку. А загалом Надія, за словами сестри Віри, не спала з третьої ночі 25 травня, коли російські тюремники її розбудили і повідомили про обмін. «Сьогодні в Надії «вихідний», а у п’ятницю вона виступить із заявою», — сказала Віра Савченко. За її словами, щодо подальших планів Надія налаштована рішуче, але рідні вмовляють її взяти паузу, ознайомитися із ситуа-цією в країні та відновитися після ув’язнення.

Подруга Надії Савченко Ірина Юзик також розповіла у Фейсбуці про свою зустріч з українською льотчицею після майже дворічного російського полону і оприлюднила знімки «посиденьок» на кухні. «Надя багато говорить, розповідає як 5 годин сиділа в автозаку у «стакані» (така кліточка в автозаку), як до останнього не знала, куди її везуть — чи на етап, чи на обмін, і одразу каже про майбутню роботу — чим треба зайнятися і як, як змінювати країну, як витягати решту заручників Кремля. Просто рветься наводити лад... Ну, тримайтеся, шановні можновладці», — написала І. Юзик.

Тим часом допоки Надія Савченко взяла паузу на цілком заслужений короткий відпочинок, український політикум, депутати, політологи та журналісти вправляються у прогнозах та припущеннях, що зміниться у вітчизняній великій політиці після повернення, а фактично входження до неї легендарної епатажної льотчиці. Зокрема, лунають припущення, що Надії можуть запропонувати посаду у виконавчій владі. Приміром, Обмудсмена, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Або ж посаду, відповідальну за звільнення українських заручників. А на офіційному сайті Президента України з’явилася нова петиція: «Савченко — у Президенти».

Закликали відпустити всіх заручників 

Багато провідних європейських та світових політиків висловили захоплення мужністю української льотчиці, наголосивши на тому, що нарешті закінчилось її несправедливе ув’язнення. Про важливість продовження виконання Мінських домовленостей після звільнення льотчиці заявили також у США та Європейському Союзі. Надії надходять і особисті привітання зі звільненням з усіх куточків світу.

У Раді Європи сподіваються вже в червні побачити Надію у Страсбурзі на сесії ПАРЄ, адже Савченко входить до складу української парламентської делегації в ПАРЄ. «Це дуже радісна новина. Сподіваємося вже в червні побачити Надію Савченко у Страсбурзі на сесії ПАРЄ», — сказав представник Генерального секретаря Ради Європи, виконавчий секретар Європейського комітету з соціальних прав Режі Бріла під час зустрічі з головою Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорієм Немирею. А Секретар Венеціанської комісії Томас Маркет заявив: «Ми щиро радіємо звільненню Надії. Вона стала для нас символом боротьби України за свою незалежність та територіальну цілісність».

Постійний представник США в ООН Саманта Пауер, вітаючи звільнення Надії Савченко, в заяві, поширеній Державним департаментом США, закликала Москву відпустити всіх незаконно затриманих українців. За словами С. Пауер, США продовжуватимуть тиснути на Росію для повного виконання її зобов’язань за Мінськими угодами, що передбачає «повернення всіх незаконно затриманих людей, а також виведення сил Росії з української території і припинення окупації Криму».

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, Уповноважений Президента у справах кримськотатарського народу, народний депутат України від Блоку Петра Порошенка, коментуючи повернення Надії Савченко в Україну, на своїй сторінці в Фейсбуці написав: «Надія стала прикладом для нашої молоді, прикладом мужності, прикладом вірності своєму народові, справді символом. Сьогодні українці вдячні всім у світі, хто допомагав у визволенні Савченко, і сповнені рішучості боротися за звільнення всіх українських заручників. І, як сказав Президент Петро Порошенко, ми повернемо і Крим, і Донбас так само, як повернули Савченко!».

Сподівання на звільнення своїх підзахисних висловили й адвокати досі ув’язнених у Росії українців.

Звільнення до останнього висіло на волосині

Адвокати Надії Савченко Марк Фейгін та Микола Полозов учора на прес-конференції в Києві заявили, що питання про звільнення вирішувалось в останню ніч і було результатом тиску на Кремль з боку міжнародної спільноти.

«Наше завдання полягало у створенні додаткових можливостей, щоб політики міжнародного рівня могли добитися, щоб Путін відпустив Савченко на волю», — сказав Марк Фейгін. Водночас адвокат наголосив, що справа Савченко — це «не історія її кримінальної справи, а історія кримінальної Росії, яка довела, що в Росії відсутній суд, фабрикуються справи і що в Росії є політв’язні».

«Ми робили ставку на політизацію цього питання, оскільки юридичний інструментарій абсолютно не працював, — додав Микола Полозов. — Ми намагалися створити тиск і вузький коридор для Кремля, єдиним виходом з якого було відпустити Савченко».

Адвокати також розповіли, що у процесі звільнення Савченко було багато моментів, коли «все висіло на волосині і могло зірватися». І що Савченко сама не просила помилування.

На запитання, коли і ким вирішилося питання про звільнення Савченко, М. Фейгін відповів, що всі деталі дізнаємося згодом. «Звільнення відбувалося в режимі спец-операції, і остаточні умови обговорювались в останню ніч у нормандському форматі на найвищому рівні, — сказав адвокат. — Але є такі деталі, які стануть відомі набагато пізніше, і навіть сама Надія не може їх знати».

 

 

Зліва направо: Віра Савченко, народний депутат України, депутат Європарламенту Надія Савченко, їхня мати Марія Савченко, Президент України Петро Порошенко.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).