Лідери країн «Великої сімки», до яких приєдналися голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, голова Європейської Ради Дональд Туск та прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці, вирішили почати свою важливу справу, «заручившись підтримкою» синтоїстських богів: вранці першого дня засідань вони відвідали знаменитий храм Ісе в Національному парку Ісе-Шіма, присвячений богині Аматерасу, від якої, за віруванням, ведуть рід японські імператори. Його часто відвідує імператорська сім’я, а японський прем’єр, до речі, своє перше паломництво до храмів після зустрічі Нового року здійснює саме сюди. Після ознайомлення із сакральною, історичною та культурною пам’яткою, учасники саміту висадили японські кедри.

Насправді робочий ритм саміту було запущено ще напередодні. В середу по обіді відбулася зустріч прем’єр-міністра Японії Шіндзо Абе з президентом США Бараком Обамою, а потім і їхня спільна прес-конференція. Поряд із такими важливими темами, як стан світової економіки та боротьба з тероризмом, вони обговорювали й питання, пов’язані з перебуванням американських збройних сил в Японії.
Зустрівся Абе і з прем’єр-міністром Великобританії Девідом Кемероном та прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, який з вівторка здійснює свій офіційний візит до Японії.
«Саміт G7 відбувається у переломний момент для країн «Великої сімки» і для всього світу. За рік, який минув після саміту в Німеччині, світ зіткнувся з надзвичайно тривожними викликами. Світові економічні показники втратили стійкість і почали знижуватися. Природні катаклізми, конфлікти, становище біженців та теракти в Європі також зробили свій сумний внесок у розвиток нестабільності. Лідери країн «Великої сімки» повинні мати чітке бачення того, як розв’язувати проблеми. Розробити заходи, з допомогою яких їхні країни і весь світ зможуть впоратися з негативними тенденціями, відновити стабільність і зростання». Це абзац (у дещо скороченому перекладі) зі статті Шіндзо Абе «Програма зустрічі «Великої сімки» в Японії: курс на глобальне процвітання» в The Wall Street Journal, яка вийшла напередодні саміту.
Очевидно, з такими само думками звернувся Абе до своїх колег, відкриваючи суто робочу частину саміту. Обговорення відбувається без преси. Більше про суть її зможемо розповісти уже в наступному номері газети. Однак відомо, що перша дискусія, яка почалася фактично за обідом, окреслена як: «Цінності G7, єдність і економіка». Лідери країн обговорюють заходи, що їх необхідно вжити для динамічного розвитку економіки.
Абе переконаний, що в боротьбі з негативними тенденціями країни «Великої сімки» мають істотні переваги, і насамперед — це такі загальні цінності, як свобода, демократія, диктатура закону та повага до прав людини. Відновлення глобальної економіки можна досягнути через збалансоване поєднання кредитно-грошової політики, прискорення структурних реформ та гнучкої бюджетно-податкової політики. Стимули для надії світовій економіці дає значний попит на інфраструктуру: країнам, що розвиваються, необхідно більше доріг, портів, телекомунікаційних об’єктів. Розвинуті країни потребують оновлення застарілих об’єктів інфраструктури. При цьому важливо збільшувати продуктивність праці й водночас знаходити потужні стимули для людей — учасників виробничого прогресу. «Нам необхідні будуть інновації у всіх сферах і, зокрема, в застосуванні інформаційних технологій», — стверджує Абе у своїй статті. Він переконаний: якщо вдасться гармонійно поєднати фактори попиту й пропозиції, це дасть змогу домогтися економічного зростання зараз і підвищити вірогідність зростання в майбутньому.

Токіо.

 

 

На знімку: учасники саміту.

Фото зі сторінки у Твіттер Дональда Туска.