У середу, 25 травня, увага польських ЗМІ упродовж кількох годин була прикута до Києва майже так само, як у часи Майдану. Близько опівдня — повідомлення про звільнення, а потім очікування та щокількахвилинний опис того, що відбувається у «Борисполі». Трансляція зустрічі та прес-конференції із адміністрації Президента України.

 

А потім були вітання від польських друзів — у соціальних мережах, по телефону чи особисто... Так вітали, зокрема, й кореспондента «Голосу України» в Варшаві та багатьох українців, які нині перебувають у Польщі. Те, що наші співвітчизники в Польщі переказували цю інформацію один одному та неймовірно раділи звільненню Надії, годі й говорити... Одне слово, серед уболівальників за долю Надії Савченко була кількагодинна ейфорія.


А серед аналітичних оцінок переважали висловлювання такого змісту:


Політолог, кандидат наук Лукаш Ясіна: «Звільнення Надії Савченко, щось, що здавалось неможливим, є, не применшуючи перемоги України на «Євробаченні», важливим успіхом, що має позитивно вплинути на українську громадську думку. Країна, яка впродовж двох років перебуває в стані війни, і небагато в цій війні їй вдається досягнути, дуже потребує успіху. З політичної точки зору, її повернення, окрім пропагандистського ефекту, має також і прикладний вимір, який полягає в тому, що Савченко не дасть себе використовувати в пропагандистському фарсі».


Експерт з питань безпеки Ярослав Гузи: «Сподіваюся, що вона не піде в поточну політику, бо було б шкода. Її роль я бачу в довготерміновому процесі, що розпочався на Майдані, тобто формування сучасної української національної самоідентичності, яка кується в умовах війни. Надія Савченко вже є і буде легендою для українців не випадково, бо відповідає всім критеріям національного героя ХХІ століття».


Депутат Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський: «Це велика перемога президента України Петра Порошенка, тому що це він вів таємні переговори стосовно звільнення.

Це престижна перемога для нього, а також для партії, за списком якої Н. Савченко пройшла до Верховної Ради, тобто «Батьківщини» Юлії Тимошенко. Я дуже обережно ставився би до прогнозів, що це звільнення означає зміну в російсько-українських відносинах, бо тут проблема лежить деінде — в російській агресії і окупації. Тому не бачу безпосереднього зв’язку. Думаю, що цього замало, аби прогнозувати якусь раптову відлигу у воєнному протистоянні».

Варшава.

***

Світові лідери вітають повернення з російського полону Надії Савченко і закликають РФ звільнити й інших українських заручників. «Несправедливе ув’язнення Надії Савченко завершилося. Ласкаво просимо додому, Надіє. Твоя міць є прикладом для українців і світу», — заявив віце-президент США Джо Байден. А держсекретар США Джон Керрі наголосив, що звільнення Савченко стало важливою частиною виконання Росією Мінських угод і повинно стати стимулом для виконання і решти домовленостей.


Про те, що Надію Савченко було звільнено завдяки Мінським угодам і домовленостям, заявили і президент Франції Франсуа Олланд та канцлер Німеччини Ангела Меркель, яка, зокрема, висловила сподівання, що тепер процес обміну полоненими прискориться. Верховний представник ЄС у закордонних справах і політиці безпеки Федеріка Могеріні написала учора на своїй сторінці у Твіттер, що ЄС святкує повернення Савченко разом із її країною.


Загалом таку довгоочікувану подію привітали лідери країн, глави міжнародних організацій і просто звичайні люди з усіх куточків світу. Так само дружно, як протягом двох років намагалися підтримати Надію Савченко морально й вимагали її негайного звільнення.