На Луганщині розпочато будівництво вузла обліку води, яку Попаснянський водоканал відправляє на окуповану частину регіону.

 

Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрій ГАРБУЗ взяв участь у церемонії початку будівництва та заклав перший блок майбутнього об'єкта (на знімку). Монтаж вузла обліку на лінії розмежування забезпечить обрахунок питної води, що подається на територію ОРЛО, а також дозволить КП "Попаснянський районний водоканал" отримувати плату за послуги з централізованого водозабезпечення від абонентів на непідконтрольній території краю. Ці заходи є частиною Мінських домовленостей щодо мирного врегулювання конфлікту на сході України. Будівництво об'єкта взявся профінансувати Міжнародний комітет Червоного Хреста.

 

Фото прес-служби обласної ВЦА.

 

"Протягом довгого часу ми подаємо воду на не підконтрольну українському уряду територію, і заборгованість за послугу вже становить понад 100 млн. гривень, -- зауважив Юрій Гарбуз. -- Районна влада, водоканал та представники Міжнародного комітету Червоного Хреста вирішили цю проблему. Вода є одним із джерел життя, і саме в такий спосіб ми показуємо, що населення тієї території не покинуте". Директор Попаснянського районного водоканалу Іван ВІЛКОВ уточнив, що тариф для абонентів на окупованій частині буде такий, як і для мешканців підконтрольної українському уряду території.

 

До речі, ще в січні поточного року учасники трьохсторонньої контактної групи узгодили механізм оплати поставок води на непідконтрольну частину Луганщини. Механізм розрахунків за воду перед Україною узгоджений з урахуванням гарантій цих платежів з боку Росії. Фактично вперше на окупованій частині області визнали проблему наявності своїх боргів перед українським бюджетом і головне -- необхідність їх погашення. Водночас "рада міністрів ЛНР" має намір відмовитися від української води і 99% населення "республіки" забезпечити водою із власних джерел. Задля цього в квітні "Луганськвода" розпочала розконсервовувати та відновлювати шість свердловин.

 

Павло ВОРОНЦОВ.

 

Луганська область.

 

Голос України