Фотовиставкою «Люди необмежених можливостей. Спорт», що триває в «Укрінформі», медійники анонсували новий соціальний проект, у рамках якого розкажуть про людей, здатних перемагати силою духу.

 

В експозиції — світлини Валентина Кармінського, зроблені ним на трьох Паралімпіадах — у Пекіні, Лондоні та Ванкувері. Кожна з фотографій — історія боротьби людини зі складними життєвими обставинами. І якщо один, змучений хворобою чи травмою, знесилено опускає руки, інший піднімається на спортивну, професійну чи якусь іншу вершину.


— Зазвичай ми кажемо «люди з обмеженими можливостями», — зазначив під час відкриття фотовиставки генеральний директор «Укрінформу» Олександр Харченко. — А на представлених світлинах й у залі, де зібралися українські паралімпійці, на рахунку яких сотні медалей, саме ті, хто своєю енергією спростовує закони природи. Тобто люди необмежених можливостей.


Президент Національного паралімпійського комітету України Валерій Сушкевич, який виступив співорганізатором проекту, з гордістю розповідає про успіхи українських спортсменів. Із тріумфом повернулася паралімпійська збірна з плавання з чемпіонату Європи, що проходив у Португалії. На цьому спортивному форумі посланці України вибороли 110 медалей, із них 45 золотих, 34 срібні і 31 бронзова, залишивши далеко позаду своїх суперників з інших країн. Яскраво виступили й українські стрільці на  Кубку світу-2016 з кульової стрільби, завоювавши 8 високих нагород, серед яких — 4 золоті, 1 срібна, 3 бронзові медалі, та вибороли друге місце. І все це, незважаючи на те, що паралімпійці втратили в анексованому Криму свою головну тренувальну базу.


Приклад людей, які з тяжкими фізичними вадами, без ніг чи без рук, здобувають перемоги, що не снаги й багатьом здоровим, надихає. Валентин Кармінський розповідає: сила волі спортсменів на візках так його вразила, що від початку Пекінської паралімпіади інший спорт він не фотографує, а весь свій час присвячує тим, кого не зламала доля.


— Насправді людські можливості не мають меж, — каже призерка Паралімпійських ігор Світлана Трифонова. — Всі ці межі в головах людей.


— Досвід фізкультурно-спортивної реабілітації та соціальної адаптації, отриманий спортсменами, надзвичайно важливий сьогодні, коли із зони АТО повертаються бійці з тяжкими пораненнями, — зазначає Олександр Харченко. — У рамках анонсованого проекту хочемо розповісти не лише про спортсменів, а й людей, які досягли успіхів в інших сферах діяльності. Тож плануємо виставки «Люди необмежених можливостей. Мистецтво. Культура. Побут».

 

В Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» триває фотовиставка про сильних духом.


Фото Дмитра Смольєнка (Укрінформ).