На Херсонщині зафіксували кілька випадків захворювань на туберкульоз малюків, котрим вчасно не зробили рятівну ін'єкцію. З Новотроїцького району області до обласної дитячої лікарні нещодавно доправили десятимісячну дівчинку, котра випадково проковтнула ґудзика. Застряглий у стравоході ґудзик витягли, але під час обстеження виявилося: пацієнтка є носієм збудника туберкульозу. От і з'ясували, що після появи на світ укол протитуберкульозної вакцини вона не отримала -- централізоване постачання препарату з вини Міністерства охорони здоров'я вчасно не відбулося. А тим часом онучку кілька разів приходила навідати хвора бабця, інфікувавши дівчинку.

 

У самому Херсоні хвора на сухоти жінка також народила малюка і відмовилася від нього. Хлопчика одразу ізолювали, і той півроку чекав, коли ж надішлють вакцину. Та недуга "наздогнала" його значно раніше.

 

-- Дуже прикро, що з-поміж наших пацієнтів з'явилися й молоді люди, котрі тільки починають свій життєвий шлях. Нині маємо на обліку трьох дівчат-одинадцятикласниць місцевих шкіл та ученицю ПТУ. Одна з них захворіла через постійний контакт із співмешканцем матері -- той "приніс" сухоти з місць позбавлення волі. Призвідців зараження інших ще встановлюємо, -- доповнює завідувачка відділу для дітей Херсонської протитуберкульозної поліклініки Людмила ТРИЧЕВА.

 

Херсонщина лише нещодавно виборсалася зі стану епідемії сухот. Але й нині перебіг справ обнадійливим назвати не можна. Тільки на амбулаторному лікуванні в тому-таки протитуберкульозному диспансері обласного центру перебувають 390 городян. Із них 166 мають відкриту форму туберкульозу, небезпечну для оточуючих. А після торішніх перебоїв із вакцинацією дітлахів носіїв палички Коха ще додасться.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсон.

 

Голос України