Протягом трьох днів Київ жив під знаком міжнародних велозмагань Race Horіzon Park 2016, приурочених до Дня столиці.

Основні події відбулися в центрі міста. Але відкривали програму в п’ятницю Horіzon Park Race for Peace (перегонами заради миру) за його межами. Спеціально відремонтували трасу «Олімпійське кільце» (побудовану ще до Ігор 1980 року) в Чабанах під Києвом. Президент ФВУ Олександр Башенко наголосив, що високо оцінює внесок Київської області в ремонт маршруту та підготовку до перегонів.
200 спортсменів з 20 країн змагалися за перемогу на знак солідарності з Україною, заради миру в нашій країні. Підсумок групових перегонів: 1. Віталій Буц, KOLSS-BDC TEAM (Україна); 2. Яцек Морайко, Wіbatech Fujі Zory (Польща); 3. Самір Джабраїлов, Synergy Baku Cyclіng Project (Азербайджан).

***

У суботу в Україні вперше відбулися професіональні перегони серед жінок. Лауреатки дебютних Horіzon Park Women Challenge: 1. Тетяна Рябченко (збірна України). 2. Ірина Семенова (Україна, Миколаївська область). 3. Ганна Соловей (збірна України).

***

У неділю відбулися Race Horіzon Park Classіc вулицями Києва. Велосипедисти проїхали 15 кіл по 8 км. На кожному з них був один тривалий підйом (проспект Лобановського) і небезпечний спуск (по вулиці Протасів Яр).
Із самого старту рекордний за кількістю учасників пелотон (понад 140 спортовців з 27 команд) увімкнув дуже серйозні оберти. Середня швидкість кіл не опускалася нижче за 45 кілометрів на годину. Ранні відриви не вінчалися успіхом, усі вони були нейтралізовані зусиллями столичної команди Kolss-bdc. Вона вела свою партію й у вирішальний момент підготувала атаку для свого лідера Михайла Кононенка. Чинний чемпіон України в групових перегонах виїхав уперед разом із поляком Мареком Руткевичем (WІBATECH-FUJІ). Вони і розіграли між собою перемогу.
Українець після виходу з віражу зумів сісти на колесо суперника, а потім прискорився й не залишив шансів полякові, подарувавши йому «срібло». У суперечці за третє місце найшвидшим виявився італієць Андреа Пасквалон із проконтинентальної швейцарської команди Roth. Михайло Кононенко виграв Race Horіzon Park Classіc другий рік поспіль.

***

Окрім стартів професіоналів, відбулася ціла низка змагань для любителів. На велосипеди сіли діти, дорослі, літні громадяни і навіть дипломати високого рангу.

 

 

Велоперегони Tour of Ukraine 2016.

 

 

У велопараді взяв участь міський голова столиці Віталій Кличко.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.