Ситуація в зоні проведення АТО стає дедалі напруженішою. За минулу добу (дані на 30.05) російські найманці 25 разів відкривали вогонь по позиціях українських підрозділів, йдеться у зведенні прес-центру АТО. За даними штабу, найгарячішою точкою залишається донецький напрямок. Тут під прицілом бойовиків — район Авдіївки й шахти «Бутівка». Дедалі частіше гібридні формування застосовують великокаліберну зброю, заборонену Мінськими домовленостями. У хід пішли навіть «Гради».
Учора вранці деякі ЗМІ з посиланням на волонтерів поширили інформацію, що проросійські угруповання на Донбасі в неділю в результаті атаки зайняли кілометр території під Зайцевим й ведуть інтенсивний обстріл Авдіївки. Прес-офіцер оперативно-тактичного угруповання «Донецьк» Владислав Волошин спростував це. «Інформація про здачу, відхід, втрату позицій у Зайцевому — повна маячня. Жодного міліметра ми не здали й не втратили», — сказав він, передає Інтерфакс-Україна. За словами Волошина, ситуація в районі Зайцевого «не є загостреною», вогонь із боку бойовиків не інтенсивний.
За даними штабу АТО, поблизу Луганського й Новгородського противник вів вогонь зі стрілецької зброї, великокаліберних кулеметів і автоматичних гранатометів. На маріупольському напрямку бойовики із мінометів калібром 82 і 120 мм били по наших позиціях поруч із Широкиним, Гнутовим, Павлополем, Коминтерновим. Українським воїнам тут довелося чотири рази відкрити вогонь у відповідь.
За добу в результаті бойових дій троє українських військовослужбовців загинули, вісім — дістали поранення. Цих втрат наші війська зазнали на донецькому й маріупольському напрямках, заявив на брифінгу спікер АП України з питань АТО полковник Андрій Лисенко.
І хоча в політичній площині «мирного врегулювання» військового конфлікту на Донбасі візуально нібито намітилися певні зрушення, принаймні, після раптового звільнення Надії Савченко з’явилися оптимістичні нотки в експертних оцінках розвитку ситуації, на фронті спостерігається новий виток ескалації. Такі дії цілком передбачувані. По-перше, після заходу чергового путінського «гумконвою» гібридні формування традиційно активізуються. По-друге, московські спонсори й ідеологи війни на Донбасі, схоже, знову використовують улюблений прийом силового тиску на світову громадськість. Вони показують зуби, щоб злякати європейських посередників перед переглядом рішення щодо санкцій. Судячи з рокіровки сил, кількості зброї, що поставляється, палива й боєприпасів і чуйного керівництва бойовиками з боку російських генералів, виконувати умови Мінська Кремль не збирається, зберігаючи при такій тактиці політику шантажу. Від своїх планів тероризму України путін не відмовляється. Як, втім, і від сценарію захоплення південних областей нашої країни. Ідея фікс «збирача російських земель» — мати доступ до окупованого Криму по суші. І вона актуальна дотепер. Це підтвердив на вчорашньому брифінгу в Києві представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.
«Насамперед, Російська Федерація у своїх сценаріях розглядає можливість узяття під контроль південних областей нашої держави. Такий сценарій вони відпрацьовують від початку, з 2014 року, але завдяки тому, що угруповання Збройних Сил України на сьогодні розгорнуте саме на перешийках у південній частині нашої держави, такі плани поки що реалізувати РФ не в змозі», — сказав представник ГУР.