На світанку в неділю велика пожежа сталася в селі Літочки Броварського району. Полум’я охопило двоповерхову будівлю. Як з’ясувалося пізніше, це був хостел для літніх людей...

Загинуло 17 осіб

Повідомлення про пожежу надійшло в Державну службу з надзвичайних ситуацій приблизно о 4-й годині ранку 29 травня. На місце події вирушили рятувальники. Вогонь гасили 28 одиниць техніки і понад 150 осіб. О 5.25 пожежу було локалізовано та вдалося повністю ліквідувати. У будівлі перебувало 35 осіб. Працівники служби НС врятували 18 осіб, п’ятеро з них з опіками різних ступенів тяжкості госпіталізували. 17 осіб загинули.

У пожежі винен телевізор?

Причиною трагедії міг стати вибух телевізора. Таку інформацію на брифінгу оприлюднив учора голова ДСНС України Микола Чечоткін. За його словами, про займання телевізора повідомила одна з представниць персоналу. «Нині тривають слідчі дії, тому не потрібно випереджати події», — повідомив він.

Підтвердив цю інформацію учора на брифінгу і в. о. начальника управління Національної поліції в Київській області Дмитро Головін. «Підпалу як такого там не було. Була несправність проводки. Виною може бути тривале використання несправного телевізора. Поліція призначила пожежно-технічну і пожежно-будівельну експертизи, — заявив він.

Вже є затриманий

Як розповів «Голосу України» спікер Київської обласної поліції Микола Жукович, правоохоронцями вже затримано власника постраждалого домоволодіння. «У будинку приватний підприємець організував проживання осіб похилого віку. З мешканцями укладалися договори. Ліжко-місце з доглядом обслуговуючого персоналу коштувало для пенсіонерів приблизно 6 тисяч гривень на місяць. Чоловіка затримано у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу. За цим фактом слідчими поліції Київської області відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 270 (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від трьох до восьми років», — зазначив він.

Будинок для літніх людей був нелегальним

Як повідомив на брифінгу голова Київської ОДА Максим Мельничук, цей об’єкт був нелегальним. «Служба ДСНС і Нацполіція не знали про його існування. Так само як і районна державна адміністрація, і Київська обласна адміністрація», — зазначив він.

Допоможуть постраждалим

Петро Порошенко доручив створити надзвичайну комісію, яка розслідуватиме причини трагедії. Глава держави також доручив Київській ОДА надати необхідну допомогу всім постраждалим. У свою чергу вчора на позачерговому засіданні Кабміну створена спеціальна комісія для з’ясування обставин трагедії, яка повинна через місяць відзвітувати про результати своєї роботи. Її очолив віце-прем’єр — міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко. Також чиновників зобов’язали перевірити всі будинки для літніх людей у країні.

КОМЕНТАР ЮРИСТА

Відповідатимуть за наслідки недотримання правил пожежної безпеки у цьому трагічному випадку власник та керівник суб’єкта господарювання, який розмістив у приміщенні Будинок для людей похилого віку. Адже, згідно зі ст. 55 Кодексу цивільного захисту (КЦЗ) України, саме на цих осіб покладається обов’язок забезпечення пожежної безпеки суб’єкта господарювання. КЦЗ також визначає, що виробничі, жилі, інші будівлі та споруди, що вводяться в дію чи експлуатацію після завершення будівництва, реконструкції або технічного переоснащення, повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів з пожежної безпеки. Початок використання суб’єктом господарювання об’єктів нерухомості (будівель, споруд, приміщень або їх частин) здійснюється суб’єктом господарювання на підставі поданої декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки. Швидше за все, підприємці не потурбувалися через таку «дрібничку», оскільки навряд чи під час оцінювання протипожежного стану матеріально-технічної бази будівлі, що згоріла, було видано позитивний висновок про безпечність її експлуатації.

Відповідальність за порушення законодавчих вимог пожежної безпеки визначено ст. 270 Кримінального кодексу (КК) України. У цьому разі на винних осіб чекає покарання у вигляді позбавлення волі строком від трьох до восьми років. Не можна виключати і умисний підпал. Тоді на винних чекає позбавлення волі строком від трьох до десяти років (ст. 194 КК).

Відповідно до ст. 65 КЦЗ у суб’єктів господарювання приватної форми власності органи державного нагляду у сфері цивільного захисту мають контролювати виконання заходів щодо захисту населення та працівників на випадок надзвичайної ситуації, а також вирішення питань техногенної та пожежної безпеки, що стосуються прав та інтересів інших юридичних осіб і громадян. Тож, державний орган, який здійснює нагляд у сфері техногенної та пожежної безпеки, мав би проводити планові та позапланові перевірки цього будинку для людей похилого віку. Тим більш що цього року немає мораторію на такі перевірки. Отже, певної мірою відповідальність за загибель літніх людей лежить і на державі.

Сергій ДЕМСЬКИЙ.