Погоджувальна рада

Зміни до Конституції України в частині реформи судочинства, закон про судоустрій, законопроекти, необхідні для отримання чергового траншу від МВФ, внесення змін до цьогорічного держбюджету для збільшення оборонних видатків, фінансування профтехосвіти та соціальних програм — цим перейматимуться народні обранці нинішнього пленарного тижня, який обіцяє бути напруженим і складним. Загалом у порядку денному — 132 законопроекти.

Сьогоднішнє пленарне засідання парламенту розпочнеться із виступу народного депутата України Надії Савченко, котра повернулася з російського полону. Такої домовленості досягнули лідери депутатських фракцій і груп, повідомив на погоджувальній раді Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

«Буде добрий знак, коли вона з найвищої трибуни країни зможе звернутися не тільки до депутатів, а й до всіх українців», — сказав глава парламенту.

А головним питанням нинішнього пленарного тижня стане розгляд змін до Конституції України щодо реформи судочинства та Закону «Про судоустрій і статус суддів», який, як зауважив Андрій Парубій, відкриває шлях до ухвалення у другому читанні змін до Конституції та дає шанс вийти на завершення реформи судочинства. Глава парламенту закликав усіх народних депутатів і парламентські комітети максимально сконцентрувати увагу навколо реформи судоустрою. Адже це питання — ключове у реформуванні держави. Очікується, що голосування за зміни до Конституції в частині судочинства відбудеться у четвер, 2 червня. Спочатку планують проголосувати за закон про судоустрій, який врегульовує питання, що не ввійшли до конституційних змін, а вже потім — зміни до Конституції. Так домовилися лідери фракцій. Бо у період підготовки конституційних змін до другого читання до тексту законопроекту не можна вносити жодних змін.

Рекомендації МВФ — це ліки

Лідер фракції Блоку Петра Порошенко Ігор Гринів наголосив, що нині вступаємо у дуже важливий етап реформування держави — реформи судової системи. Однак, відзначив він, жодна реформа у країні не має жодного сенсу без реформи судочинства. «Якщо немає арбітра — і подальші дії будуть без будь-якого сенсу та довіри», — сказав І. Гринів.

До того ж парламентарій підкреслив, що реформи — як і ліки — іноді бувають гіркими. «Меморандум із МВФ — це не ціна, яку ми платимо за кредити, — сказав І. Гринів. — Рекомендації МВФ — це ті ліки, які має прийняти суспільство, щоб вилікуватися від хвороби».

Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк застеріг, що проблема справедливого судочинства полягає не в тому, щоби звільнити половину суддів. Головне питання, на його думку, хто призначатиме нових суддів? Адже механізми призначення суддів нині у корумпованих руках. Фракція «Самопоміч» заявила, що голосуватиме за зміни до Конституції в частині судочинства, якщо будуть доповнення щодо створення ради суддів із представників зарубіжних країн, США та ЄС, яка стежитиме за корупцією у судах. А справи щодо суддів-корупціонерів має розглядати спеціальний відділ НАБУ за участю міжнародних фахівців. Олег Березюк також висловив побоювання, що закон про «нульову декларацію» може легалізувати награбоване високопосадовцями, щоб уникнути відповідальності.

Чи підвищать пенсійний вік?

Лідер парламентської фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко на погоджувальній раді заявила, що уряд підписав зобов’язання перед МВФ «за спиною у народу України», без консультацій із парламентом.

За її словами, серед зобов’язань перед МВФ — скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель, пільг для сільгоспвиробників, збільшення пенсійного віку, тарифів на газ, теплову енергію, скасування права на пільговий вихід на пенсію для освітян і медиків, скорочення чисельності працівників освіти та охорони здоров’я, чисельності навчальних та медичних закладів.

При цьому, наголосила Ю. Тимошенко, підвищення пенсій та зарплат передбачається тільки на 5% і немає жодного слова про деофшоризацію.

Фракція «Батьківщина» вимагає оприлюднити всі документи, підписані з МВФ, і провести їх публічне обговорення у парламенті.

Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко заявив, що селяни сприйняли заклики уряду відмовитися від газу і перейти на дрова та кізяки як знущання над ними та відокремлення їх від благ цивілізації, від жителів міст. «Парламент живе своїм життям, а люди намагаються вижити самі», — сказав Ю. Бойко. Фракція наполягає на внесенні до порядку денного своїх законодавчих ініціатив, які мають корегувати бюджет через збільшення надходжень до доходної частини внаслідок інфляції, повернення до спецрежиму оподаткування для сільгоспвиробників, ухвалити законопроект про спрощення режиму субсидіювання та захисту людей від конфіскації житла за несплату за комунальні послуги.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко стверджував, що меморандум із МВФ — це не «гіркі ліки» (як висловився Ігор Гринів), а «отрута» для українських громадян. Він наголосив, що домовленості з МВФ передбачають фактичне знищення освітніх та медичних закладів, масове скорочення працівників освіти та охорони здоров’я, скорочення соціальних видатків, збільшення пенсійного віку, і навіть скорочення видатків на пенсії.

«Може, евтаназію зробити пенсіонерам та підняти пенсійний вік до 100 років — і тоді не треба буде взагалі жодних видатків?» — риторично запитав Олег Ляшко.

Радикали вимагають негайно оприлюднити вимоги МВФ, і щоб уряд прозвітував по кожному пункту зобов’язань. І готові й надалі блокувати парламентську трибуну, доки не буде створено ТСК для розслідування корупції у вищих ешелонах влади.

Співголова депутатської групи «Відродження» Віктор Бондар вимагав збільшити субвенції для областей на покриття субсидій на житлово-комунальні послуги. За його словами, 35 мільярдів гривень, передбачені на субсидії ЖКГ, уже фактично «з’їли», і нині бракує 24 мільярди на субсидії.

Керівник депутатської групи «Воля народу» Ярослав Москаленко зацитував Бісмарка: «Війну виграють не офіцери і генерали, а вчителі». Однак у нас досі не вирішено питання про фінансування ПТУ, на 20 відсотків скорочено дитячо-юнацькі спорт школи. А за результатами цьогорічного ЗНО — кожна десята дитина не склала іспит із української мови.

Збільшити оборонний бюджет

Голова депутатської фракції «Народний фронт» Максим Бурбак закликав невідкладно внести зміни до держбюджету на 2016 рік для збільшення оборонного бюджету.

«Треба якнайшвидше внести зміни до держбюджету 2016 року, щоб оперативно задовольнити додаткову потребу в фінансуванні державного оборонного замовлення. Це мінімум 3,6 мільярда гривень», — наголосив М. Бурбак.

Парламентарій закликав і надалі у держбюджеті збільшувати асигнування на оборону й нацбезпеку для посилення обороноздатності та соціального забезпечення військовослужбовців та їх сімей.

«Народний фронт», за словами лідера фракції, вважає, що так зване політичне врегулювання і проведення виборів на Донбасі можливе лише після виконання Росією Мінських домовленостей і повного відновлення суверенітету України на нині окупованих територіях. А питання Криму не повинно вирішуватися окремо від питання Донбасу. Фракція «Народний фронт» також наполягає прийняти закон про спецконфіскацію коштів, викрадених Януковичем, і спрямувати отримані кошти на оборону.

Це лише попередні домовленості

Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів заявив, що документ, який цитували на погоджувальній раді лідери фракцій, — це не підписана угода, а лише попередні домовленості із МВФ. Урядовець запевнив, що робота уряду щодо співпраці з МВФ ще триває, і Кабмін готовий долучати до дискусії депутатів, а також враховувати Коаліційну угоду, яку підписали п’ять фракцій.

«Ми нічого станом на сьогодні не підписували, — сказав Степан Кубів. — Триває робота, ідуть консультації».

Перший віце-прем’єр також наголосив, що пенсійна реформа, як і будь-яка інша реформа, не може бути реалізована без ухвалення відповідного законопроекту і 226 голосів депутатів у сесійній залі.

Степан Кубів висловив співчуття родинам загиблих під час пожежі у приватному будинку для людей похилого віку на Київщині та повідомив, що вже розпочала роботу урядова комісія для встановлення причин виникнення пожежі. Усій місцевій владі доручено перевірити всі об’єкти, які надають подібні послуги.

Депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих.

Під час виступів голів парламентських комітетів наголошували на потребі призначити всіх голів комітетів (через перехід частини депутатів на роботу в уряд, нині «обезголовлені» сім комітетів, а це — четверта частина), обрати членів Рахункової палати, оновити склад ЦВК, подбати про літній відпочинок та оздоровлення дітей, відновити державне фінансування профтехосвіти тощо.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко звернулася до парламентаріїв із пропозицією прийняти звернення до Європейського Союзу та Ради Європи з проханням не пом’якшувати санкції для Росії.

 

Ігор Гринів, Ірина Геращенко, Артур Герасимов.

 

Олег Ляшко, Сергій Пашинський.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.