Учора розпочалося дводенне засідання Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща. Наша країна з честю пройшла випробування політичною кризою, наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій під час засідання. Весь світ, за його словами, спостерігав за тим, як ми подолаємо цей етап, і мілітарна — це тільки одна складова агресії Путіна. Сусідня країна на повну силу застосовує ще й такі речі, як інформаційний та енергетичний тиск, спроби дестабілізувати ситуацію в країні, переконаний глава парламенту. Хаос, який утворився в результаті таких дій, міг призвести до дочасних виборів і, як наслідок, зупинки реформ. Однак ми не повторили 2005 рік, коли протистояння між демократичними силами призвели до політичної кризи.

На думку керівника парламенту, тут треба віддати належне і колишньому Прем’єр-міністру Арсенію Яценюку, який «своїм гідним вчинком зумів продемонструвати, що державні інтереси стоять вище власних». Варто також відзначити й дії Президента, завдяки яким ми змогли пройти кризу і тепер можемо продовжувати розпочаті реформи. А. Парубій окремо відзначив те, що тепер Кабмін очолює В. Гройсман — учорашній парламентарій. «Це дає нам запоруку в порозумінні між урядом і парламентом, — сказав він. — Таке порозуміння дає шанс продовжувати реформи».

Ми змогли зробити рішучий прорив і вагомі кроки в реформуванні багатьох сфер, — наголосив А. Парубій. Це й антикорупційне законодавство, формування української армії, зміни в правоохоронних органах та в сфері енергетичної безпеки. Поруч зі популярними нововведеннями є й такі, як підвищення цін на газ, комунальні послуги. «Ці болючі реформи важко проходять через парламент і не завжди вітаються суспільством, — акцентував Голова Верховної Ради. — Однак ми не боїмося відповідальності і йдемо на непопулярні реформи, без яких Україна не зможе стати сильною Європейською країною». А. Парубій нагадав, що цього тижня на порядку денному українських законотворців судова реформа — «одна із найбільш масштабних та важливих». Він висловив сподівання, що вже за кілька днів народні обранці зможуть проголосувати зміни до Конституції в другому читанні.

На шляху впровадження докорінних змін ми послуговуємося досвідом Литви і Польщі, наголосив глава парламенту. Для нас тісна співпраця з цими країнами є стратегічною насамперед в оборонній сфері. Побудова міцної армії — це питання не тільки нашої безпеки, а й усього східного регіону. «Ми можемо виступити гарним щитом для всіх країн, що на собі відчули небезпеку, яку несе російська окупація, — сказав А. Парубій. — Вважаю, нам необхідно думати про більш ефективний спосіб об’єднання для того, щоб відповідати на зовнішні виклики».

Голова Сейму Литовської Республіки Лорета Граужинєнє привітала Андрія Парубія з початком головування в асамблеї. Литва, Україна та Польща святкують 25-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, сказала вона, і високо оцінила рівень співпраці в усіх галузях. «Сьогодні ми можемо встановити собі нові завдання на наступні роки, — заявила вона. — Цьогоріч у Варшаві відбудеться саміт НАТО, і ми розуміємо, наскільки це важливо передусім для України, яка прямує до об’єднання з цією організацією». Водночас Л. Граужинєнє визнала, що Російська Федерація не виконує Мінські домовленості, а відтак, каже вона, санкції повинні діяти й надалі, а доля героїні Надії Савченко не повинна впливати на це питання.

Маршалок Сенату парламенту Республіки Польща Станіслав Карчевський наголосив на тому, що через анексію Криму цьогоріч на перший план міжнародних переговорів виходять питання безпеки, в тому числі економічної та енергетичної. «Як ніколи нині важлива солідарність та єдність європейської спільноти, — підкреслив він. — Ми не можемо пасивно дивитися на дії, спрямовані на зупинення самовизначення самостійних держав. Від нас багато залежить ми маємо докласти всіх зусиль, щоб зробити безпечним наш спільний дім».

 

 

Учасники Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща.

 

 

Лорета Граужинєнє, Андрій Парубій, Станіслав Карчевський.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.