У японських ЗМІ знову з’явилася фотографія полоненого сирійськими бойовиками із угруповання «Джабхат-ан-Нусра» журналіста Дзюмпея Ясуди. На ній молодий чоловік з бородою, одягнений у помаранчеву футболку, тримає аркуш паперу, на якому написано японською: «Допоможіть мені. Це останній шанс. Дзюмпей Ясуда».

 

МЗС Японії підтвердив особу журналіста. Міністр Фуміо Кішіда на прес-конференції в понеділок сказав: «Ми вважаємо, що це Ясуда. Нині ми продовжуємо збирати інформацію. Наш обов’язок — забезпечити безпеку японських громадян». Міністр оборони Японії Ген Накатані теж повідомив, що уряд «всебічно реагує на ситуацію».


Власне, ці самі слова журналісти чули від японських очільників два з половиною місяці тому, в березні, коли в Інтернеті з’явилося відео із Дзюмпеєм Ясудою і таким саме проханням про допомогу. Тоді бойовики заявили, що відлік часу пішов.


А ще раніше, торік у грудні, інформацію про викрадення в Сирії японського журналіста-фрілансера поширила організація «Репортери без кордонів». «Репортери...» повідомили, що викрадачі вимагають за Ясуду викуп, погрожуючи вбити його чи передати іншому угрупованню. Щоправда, потім інформацію було відкликано як таку, що не до кінця з’ясована.


Дзюмпей Ясуда вирушив у Сирію торік улітку, маючи намір підготувати матеріал про загибель свого колеги і друга Кендзі Гото, котрого, як і підприємця Харуну Юкаву, терористи «Ісламської держави» стратили в січні 2015 року. Вважається, що Ясуда потрапив на територію Сирії з боку Туреччини, нелегально перейшов кордон і майже одразу втрапив до рук бойовиків.


Зусилля японського уряду на початку 2015 року, коли загинули двоє громадян країни, не призвели до позитивних результатів. Єдине, що рекомендувало тоді МЗС своїм громадянам, — це утримуватися від поїздок до Сирії. Хотілося б вірити, що нинішнє «збирання інформації» допоможе врятувати журналіста.

Токіо.