Найважливіше завдання цього пленарного тижня — прийняття законів, які стосуються судової реформи. Про це під час брифінгу заявив Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Він нагадав, що зміни до Конституції в частині судочинства були схвалені в першому читанні. Кілька днів тому завершила свою діяльність робоча група, до складу якої увійшли представники більшості фракцій парламенту, а також адміністрації Президента. І був підготовлений законопроект про судоустрій і статус суддів. Учора його мали зареєструвати в апараті Верховної Ради. «Цей законопроект відкриває шлях до голосування в другому читанні змін до Конституції, які стосуються реформи судів. Сподіваюся і сповнений оптимізму, що протягом найближчих днів зможемо провести остаточні дискусії, аби цей проект закону у вівторок був включений до порядку денного, в середу розглянутий в профільному комітеті і в четвер ухвалений в сесійній залі», — зазначив глава парламенту.

За його словами, актуальним є прийняття законів, необхідних для співпраці з Міжнародним валютним фондом. «Я звернувся до уряду, щоб ми виробили перелік публічних законопроектів, які насамперед необхідні для співпраці з МВФ. Ми спільно напрацювали 14 проектів законів, котрі потребують першочергового розгляду. З них деякі ще не пройшли узгодження в комітетах, але вісім з них зможемо розглянути на цьому тижні: чотири-п’ять у вівторок, майже чотири у четвер. Вони вже запропоновані в порядок денний сесії. Це важливе завдання, котре стоїть перед владою для отримання чергового траншу МВФ», — підкреслив Андрій Парубій.

Стосовно законопроекту про захист українського радіопростору, котрий попередньо був поставлений на вівторок, Голова Верховної Ради повідомив, що з’явився альтернативний проект закону, який потребує розгляду в комітеті. «Тому ми домовилися з головою парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Вікторією Сюмар, що в середу комітет розгляне альтернативний законопроект. Спробує сформувати єдину позицію з обох проектів, вибрати найбільш прогресивні норми і в четвер зможемо винести узгоджений документ на порядок денний сесії і прийняти по ньому рішення», — сказав глава парламенту.

Крім того, Голова Верховної Ради повідомив: дискусія щодо семи вакансій на посаду голів комітетів триває. Окрім професійного, вона має політичне підґрунтя. «Сподіваюся, що до кінця сесії зможемо вийти на комплексне рішення і винести його на розгляд парламенту», — сказав він.

Також Андрій Парубій зазначив: в апарат Верховної Ради досі не надійшло рішення Верховного Суду щодо незаконності зняття з Ігоря Мосійчука депутатської недоторканності.

«Я вчергове письмово звернувся до ВСУ, аби отримати це рішення, щоб юридичний відділ міг сформувати відповідну позицію Верховної Ради», — сказав глава парламенту.