Учора Голова Верховної Ради Андрій Парубій провів зустріч із головою сейму Литовської Республіки Лоретою Граужинєнє, маршалком Сенату парламенту Республіки Польща Станіславом Карчевським та членами президії Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща. Очільник українського законодавчого органу наголосив, що для нього така зустріч — велика честь, тому що ці дві країни — щирі й віддані союзники України в тому непростому періоді, який переживає наша держава. «Нас підтримує весь цивілізований світ, але водночас позиція і Литви, і Польщі є особливо потужною і серйозною підтримкою, — сказав він. — Я не втомлююся це повторювати й інколи не можу навіть виставити прерогативу — яка ж із ваших країн допомагає більше». За таку лояльність Андрій Парубій подякував учасникам зібрання не тільки від імені Верховної Ради, а й від усього народу України.

 

Наша країна переживає один із найважчих часів своєї історії, поінформував глава парламенту зарубіжних гостей. Російська агресія, наголосив він, має більш глобальні корені, аніж наступ на наші кордони — це наступ на весь цивілізований світ, намагання змінити систему безпеки, на якій він тримався з часів Другої світової війни. «Ми розглядаємо наступ путінської Росії як виклик усьому вільному світові й переконані, що наші хлопці на передовій захищають не тільки кордони нашого сходу», — підкреслив А. Парубій.

Голова Верховної Ради поінформував, що останнім часом кількість військових мілітарних атак на наші позиції істотно збільшилася. «Протягом останніх кількох тижнів у нас були дні і ночі, коли за добу на передовій гинули до семи наших захисників, — сказав він. — Не минає жодного дня, щоб узагалі не було загиблих або поранених. Це дає підстави висловити великий сумнів з приводу наміру В. Путіна виконувати перший пункт Мінських угоди, який означає перемир’я, і дає підстави говорити, що вся його політика спрямована на дестабілізацію нашої держави».

Водночас, наголосив А. Парубій, нам доводиться в час військової агресії проводити реформи у всіх галузях життя нашої країни. «Ці болючі реформи пройшли свого часу і Литва, і Польща, і всі східноєвропейські держави, — сказав очільник парламенту. — Напевно, ви пам’ятаєте, як це було непросто, а ми ще й ведемо війну проти однієї із найбільш потужних мілітарних країн світу. Це нас ставить у певне особливе становище, але ми намагаємося швидко втілювати зміни, незважаючи на події на сході». Спілкуючись із зарубіжними колегами, А. Парубій нагадав: за час військової агресії ми провели вибори Президента, Верховної Ради і обрали місцеві органи влади. У всьому світі ці волевиявлення визнали демократичними.

Голова Верховної Ради звернув увагу на те, що нині ми маємо й істотну проблему із втіленням реформ у життя. Мовляв, «це відбувається не настільки швидко, як хотілося б нам і нашим західним партнерам». Особливо це стосується боротьби з корупцією. Але ми вже вирішили одну із найбільших проблем — газову залежність від Росії, підкреслив А. Парубій. Ми вже прийняли одне із найбільш прогресивних в Європі антикорупційне законодавство, закон про відкриті реєстри всіх держзакупівель та майна чиновників. Ці закони вже втілюються в життя.