Протягом минулого року Сумщина значно збільшила поставки продукції до Євросоюзу: із 19 до 25 відсотків від загального обсягу свого експорту. Про це голова облдержадміністрації Микола Клочко повідомив під час відкриття міжнародного бізнес-форуму «Відчиняємо вікно у Європу» та тематичної універсальної виставки «Слобожанський міст-2016».

Область має понад 560 км кордону із Росією і ще не так давно сильно залежала від торгових зв’язків із цією державою. Вони у Сумщини були значно міцнішими, ніж у більшості інших регіонів. Із зрозумілих причин сьогодні немає іншого виходу, як звести такі відносини до мінімуму, а в ідеалі — взагалі їх розірвати. Але без допомоги решти світу зробити цього не вдасться. Тому і місцева влада, і підприємства області головним пріоритетом бачать сьогодні пошуки нових ділових партнерів.
Однією зі складових такої масштабної роботи і є інвестиційний форум та приурочена до нього виставка «Слобожанський міст». Останній захід вже став традиційним — вперше він відбувся ще 2004-го. З кожним роком «Слобожанський міст» розширює коло учасників. Цього разу він відбувся під гаслом «Відчиняємо ворота у Європу». Не «вікно», а «ворота», з чого можна дійти висновку, що організатори поставили перед собою амбітні завдання. Чи будуть вони виконані, ми дізнаємось лише згодом. У форумі взяли участь сотні ділових людей, приблизно 40 сумських підприємств на виставці розгорнули свої експозиції, але чи домовився хтось із кимось, хто із ким, про що і на яку суму — про це, можливо, стане відомо, коли сторони підпишуть, але не утаємничать контракти. Однак щодо політичних домовленостей, деякі з них вже озвучені. Зокрема, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Македонія в Україні Столе Змеєсковски анонсував майбутню зустріч між підприємцями двох держав, а президент Міжнародного трейд-клубу в Україні, перший секретар Посольства Словацької Республіки в Україні Соня Крайчева поінформувала, що на її батьківщині у квітні наступного року відбудуться Дні Європи, на які вже запрошено делегацію Сумського державного університету.
Директор приватного сумського підприємства «Архітон» Василь Фесенко пропонував гостям та учасникам інвестиційного форуму вироби із натурального дерева — від діжки до повністю змонтованої сауни. Хто хотів, міг замовити й дерев’яний будинок.
— Підходило багато людей, але чи буде результат, іще не знаю, — поділився підприємець.
Приблизно в такому ж ключі відповідали й інші учасники виставки «Слобожанський міст». Молоді люди біля свого стенда просто на очах у глядачів показували, як працює технологія «3D». Пристрій сканує предмет збоку, згори і знизу, а потім «друкує» його із пластмаси. Фірма так і називається: «Група 3D інновацій». Сумське підприємство «Керамейя» експонувало клінкерну цеглу, схожої немає ніде в СНД, машинобудівні підприємства — насоси і компресори, інше обладнання.
Попри слоган про «ворота на Захід», інвестиційний форум не обмежився лише європейською тематикою. У Сумщини — своя історія відносин із Китаєм, і під час бізнес-форуму ця тема знайшла своє продовження. Коли в Україні розпочалась війна, термін «гібридна» втішив не всіх, і багато зарубіжних бізнес-структур стали виводити свої капітали на більш спокійні території. Бо «гроші люблять тишу», і проти цього, як мовиться, не попишеш. Піднебесна стала однією з небагатьох держав, яка не згорнула своїх інвестиційних програм в Україні, а, навпаки, планує їх розширювати й поглиблювати. Про це повідомив присутній на форумі виконавчий директор Китайської торгової асоціації Руслан Осипенко. Особливо міцні відносини єднають сьогодні науковців Сумщини та Китаю, які співпрацюють у галузі атомної енергетики.
Однак головний стратегічний інтерес України все ж в Європі. За словами президента Торгово-промислової палати України, Почесного консула Франції в Україні Геннадія Чижикова, товарообіг між Україною і ЄС вже досяг 50 відсотків, і ця частка збільшується. Не секрет, що величезний експортний потенціал має аграрний сектор нашої держави. За словами Г. Чижикова, через 5—10 років Україна зможе прогодувати 400 млн. осіб. Сумщину президент ТПП України вважає унікальним регіоном, бо тут є не лише родюча земля, а й нафта, газ, сучасна хімічна галузь, потужне машинобудування і розвинена логістика. Ці характеристики роблять область дуже привабливою для інвесторів, і зупинка лише за одним: «достукатись» до їхніх гаманців.

Сумська область.

 

 

На знімку: біля одного зі стендів виставки «Слобожанський міст-2016».

Фото з сайту Сумської облдержадміністрації.