Пологове відділення центральної районної лікарні капітально відремонтували в Благовіщенському (ще зовсім нещодавно — Ульяновці), районному центрі на Кіровоградщині. Місцеві підприємці зібрали на оновлення «лелечого гніздечка» разом майже 650 тисяч гривень.

 

«Без ремонту довелося працювати останні десять років, — розповідає головна медсестра й акушерка Людмила Бурбан. — Навіть не чекали, що в настільки скрутні часи знайдуться охочі поділитися власними прибутками з містом і його мешканцями. Крім підлоги, стелі, стін, відремонтовано або замінено системи теплопостачання, водовідведення та електромережу».


Санпропускник, коридор із лискучим лінолеумом, кімнати для гігієнічних потреб із новими кахлями, біде, рукомийниками, душовою кабінкою — все здано «під ключ» зі знаком якості. Чотири палати для породіль тепер мають вигляд модних нині в наших стаціонарах VІP-кімнат, а сама палата «для важливих персон» — наче президентський номер у багатозірковому готелі...


«Дитячі ліжечка, всі меблі й постільна білизна у відділенні — це пожертва від німецького благодійного фонду, — зазначає начмед ЦРЛ Аїда Яремчук. — Доктора Циглера, котрий привозив нам подарунки, цього тижня представили до державної нагороди за благодійництво. На наше клопотання. А щодо реставрації відділення, то тут найбільші внески було зроблено приватно головами місцевої асоціації фермерів, районної ради та райдержадміністрації. Одне слово, було б кому народжувати!».


Тішить, що відбувається це в той час, коли лікарні здебільшого згортають свої послуги, а то й закриваються. У сусідньому Гайвороні днями остаточно зникла з реєстру залізнична лікарня, пішли з простягнутою рукою до МОЗу й місцевих рад спеціалізовані санчастини, виборює право на роботу лікарня Святої Анни в обласному центрі...


«Щороку ми приймаємо 170—190 пологів (вагітних з патологіями направляють до обласної лікарні). Для району з населенням у 23 тисячі осіб це непоганий показник як для нашої економічної і демографічної кризової ситуації, — вважає завідувач пологового відділення Ольга Савченко. — Статистика погіршується з кожним днем: позаминулого року в Україні народилося п’ятсот тисяч немовлят, минулого вже чотириста тисяч. І народжують здебільшого багатодітні матері».


Того дня, коли ми приміряли лікарняні бахіли, у світ широкий «прийшов» перший новонароджений мешканець старого-нового Благовіщенського. А попереднього тижня було прийнято пологів більше, ніж зазвичай, — вісім.

Сумно від того, що такий результат вважається рекордним. І вже зовсім фантастичним видається «врожай», зібраний лелекою за один тиждень минулого року, — дев’ять пологів з народженням двійнят.


Та попри все, неподалік від відремонтованого пологового відділення пара білих лелек, котрих ще давні слов’яни вважали посланцями богів, які приносять з неба душі новонароджених, звила розкішне гніздо. Отже, роду тривати...

 

Персонал відділення.

Фото Івана КОРЗУНА.