Володимир ЛИТВИН, група «Воля народу»:

— У людей наростає розпач, зневіра. Головне запитання, яке непокоїть: як вижити? Люди почуваються жертвами. Те, що тут, у Києві, називають реформами, народ сприймає як певну повинність і навіть покарання, але невідомо за що. Головний страх — захворіти. Бо це рівнозначно, якщо немає рідних, приреченню на смерть. Наведу приклад. Три місяці тому до мене звернулася 45-річна жінка із села Червона Воля Новоград-Волинського району на Житомирщині. Вона написала, що їй проведено три операції, потрібна хіміотерапія, але коштів немає. Третього березня я звернувся куди тільки міг — до Мінохорони здоров’я, ОДА, РДА. Результат — учора отримав листа із району: розгляд питання припинено у зв’язку зі смертю цієї жінки. І таких прикладів можна наводити безліч...

Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:

— За останній тиждень ми втратили найбільше хлопців з початку 2016 року. Нам необхідно збільшити асигнування на оборону та нацбезпеку і якнайшвидше ухвалити закон про спецконфіскацію. Гроші Януковича, заарештовані урядом Яценюка ще торік, повинні повернутися у держбюджет і працювати на обороноздатність. Голосування покаже, хто в цій залі справжній патріот, а хто лише з трибуни, або на ток-шоу може кричати про патріотизм. Маємо крок за кроком долати важку дорогу до перемоги. Головним тягарем на цьому шляху є корупція. Ми не зможемо рухатися далі без чесного правосуддя. Нині ми наблизилися до головного рубежу судової реформи. Маємо ухвалити законопроект про судоустрій та статус суддів одним пакетом зі змінами до Конституції у частині правосуддя.

Віктор БОНДАР, група «Партія «Відродження»:

— Усі бачать та розуміють, що діяльність парламентської коаліції, уряду сьогодні більше нагадує гасіння пожеж. Щодня ми живемо буквально з коліс і щодня формуємо порядок денний пленарних засідань парламенту та уряду, виходячи з потреб, які виникли. Партія «Відродження» вже неодноразово закликала всіх зупинитися, сісти, продумати план дій на найближчі півроку. Ми вимагаємо розв’язання системних проблем, перегляду бюджету, прийняття нової податкової бази одночасно з митною базою та новим Бюджетним кодексом. Це дасть можливість формувати бюджет на 2017 рік абсолютно на новій базі, де на першому плані стоятимуть питання виробництв, заводів, малого та середнього бізнесу.     

Юрій БОЙКО, фракція «Опозиційний блок»:

— Україна сьогодні переживає дуже складний та відповідальний період. Ми щодня стаємо свідками того, як під гучними гаслами знищується економіка, руйнується майбутнє країни. Це роблять ті, хто ще вчора обіцяв процвітання та стабільність, хто говорив про реформи та подолання корупції. Два роки ми чуємо від влади пафосні промови, але життя людей з кожним днем гіршає. Банкрутує бізнес, закриваються підприємства, на сході країни тривають бої. Мирні переговори рухаються лише під тиском європейських партнерів. Влада вперто штовхає Україну до краху. Потрібно повернути країну на шлях безпечного і стабільного розвитку, заново навчитися жити разом...

Єгор СОБОЛЄВ, фракція «Самопоміч»:

— Цього тижня ми в парламенті почнемо розглядати закони, які регулюють діяльність суддів. Наша фракція нагадує: торік вже ухвалювався закон про справедливий суд і його ініціатори казали, що це і є вирішення проблем — зробити атестацію кожного судді, виявити хабарників і все буде добре. Але всі нечисті на руку люди в мантіях нині впевнено проходять переатестацію. У грудні ми звільнили суддю Патькова, а він і досі обіймає свою посаду. Пропонуємо негайно створити спеціалізований антикорупційний суд — таку собі оазу принципових суддів, місце, де вищі керівники держави зможуть постати перед законом. У цій інстанції обов’язково мають з’явитися судді-іноземці. Для цих людей у мантіях потрібні справжні слідчі й прокурори. Пропонуємо ухвалити це рішення цього тижня.

Ольга БОГОМОЛЕЦЬ, фракція «Блок Петра Порошенка»:

— Країна щодня втрачає своїх героїв на передовій, але цими днями сталася безпрецедентна подія — пожежа в будинку для літніх людей. Кожен із тих 17 осіб, які згоріли у вогні, був чиїмось батьком, дідом, чи бабусею. Комісія, що вивчатиме обставини, за яких це сталося, має докласти всіх зусиль, аби таке більше не змогло статися ані в приватних, ані в державних будинках для таких людей. Звертаюся до колег — народних депутатів з проханням долучитися до роботи такої комісії, створеної на базі правоохоронних органів.

Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщини»:

— Ні в кого немає сумніву, що країну заведено в кризовий глухий кут — економічний, політичний, соціальний, фінансовий... Ми знаємо, що співпраця з МВФ країні потрібна, але вона має бути інтелектуальна, розумна, збалансована. Бюджет треба наповнювати не за рахунок найбідніших людей. У понеділок я оголосила, що нам передано проект меморандуму співпраці з МВФ. Вважаю, складові цього документа треба обговорювати публічно, тому ми виклали його в Інтернет. Звертаю увагу: передбачається, що з першого травня збільшаться роздрібні тарифи на теплову енергію до рівня ста відсотків розміру витрат на основі повного паритету імпорту. Те саме — з тарифами на газ. Нам пропонують також зняти пільгові терміни виходу на пенсію і скасувати мораторій на продаж сільськогосподарської землі тощо.

Олег ЛЯШКО, фракція Радикальної партії:

— Вітаю Надію Савченко зі звільненням — це велика подія для всіх українців. Але в російських тюрмах залишаються ще десятки, а може й сотні наших патріотів. Завдання влади — зробити все для їх звільнення. Як і звільнити патріотів із українських тюрем. Наголошую: ГРУшників звільнили, а ті, хто їх затримав, сидять зараз у тюрмі. Два тижні ми вимагали від влади оприлюднити текст меморандуму з МВФ. Тепер у нас є цей проект на 45 аркушах за підписами Президента, Прем’єр-міністра, міністра фінансів і голови Нацбанку. За цим документом стоїть закриття шкіл і лікарень, скорочення лікарів та вчителів, підняття тарифів та збільшення пенсійного віку тощо. Ми далі блокуватимемо трибуну, вимагаючи створення слідчої комісії із корупції та офшорів Президента та його оточення.