Цілісна інтеграція усіх балканських країн у НАТО буде найкращою стратегічною і життєво важливою інвестицією у нинішній ситуації. Про це на парламентській асамблеї Альянсу, яка вперше проходила в Тирані, заявив прем’єр-міністр Албанії Еді Рама. Він вважає, що цей крок Альянсу буде відповіддю як на геополітичні амбіції країн, котрі прагнуть стати основними гравцями в регіоні, так і на постійні загрози, що ідуть із Близького Сходу та Північної Африки.

 

Еді Рама зазначив, що вступ Албанії до НАТО в 2009 році став фундаментом майбутнього країни, і підтримав приєднання до Альянсу Чорногорії і Македонії. На думку прем’єр-міністра Албанії, «заморожування процесу» розв’язання політичної кризи в Македонії зайве свідчить про те, що Скоп’є потребує сильнішої підтримки НАТО і ЄС.


Голова парламентської ради НАТО американський конгресмен Майкл Тернер підтвердив, що вступ деяких балканських країн до Альянсу і прагнення решти до атлантичної інтеграції поклало «кінець насильству в регіоні й забезпечило їм інший шлях розвитку. «Замість війни й розділення, тут було досягнуто миру і розуміння», — заявив Майкл Тернер.


Парламентська асамблея НАТО закликала країни-члени об’єднатися проти військової агресії Росії і активніше протистояти їй, а також збільшити витрати на колективну оборону.

«Агресивність Росії має свою ціну, тому наші європейські партнери повинні збільшити витрати на оборону», — переконував союзників на асамблеї американський конгресмен.


Заступник генсека НАТО Александр Вершбоу повідомив, що НАТО підтримуватиме діалог з Росією, «але про повернення до колишніх відносин не може бути й мови, поки Москва знову не демонструватиме повагу до міжнародного права й дотримуватиметься норм міжнародної поведінки». Він наголосив, що країни НАТО прагнутимуть до посилення оборонних можливостей Альянсу й підтримуватимуть союзників, які межують із Росією. Це питання буде одним з основних на зустрічі у верхах у Варшаві, як і прохання виконувати свої зобов’язання зі збільшення військових витрат до 2 відсотків від ВВП.


В ухваленій Парламентською асамблеєю декларації членів НАТО закликають досягти цього показника до 2020 року, а також «гарантувати стабільність тим союзникам, які відчувають загрозу своїй безпеці, особливо на східних і південних флангах НАТО».