У Польщі не вщухають шпигунські пристрасті. У понеділок Варшавський окружний військовий суд повідомив про винесення вироку за шпигунство на користь Росії підполковнику польських збройних сил. Він отримав 6 років позбавлення волі, 5 років заборони займатися публічною діяльністю та «позбувся» (згідно з рішенням про конфіскацію) «заробленого» на шпигунській діяльності мобільного телефону і 16,5 тисячі польських злотих (приблизно 4 тисячі євро).

 

Постає логічне запитання: чого такий малий гонорар за зраду? До свого арешту в жовтні 2014 року офіцер працював у відділі культури і освіти департаменту виховання і просування обороноздатності Міноборони Польщі. Як інформатор він був цінний для ГРУ РФ тим, що передавав інформацію про військовиків Війська Польського, щодо яких велися дисциплінарні провадження. Це мало допомогти росіянам орієнтувати своїх шпигунів у Польщі, «до кого можна в першу чергу звертатися у разі загострення конфлікту» або хто може бути найбільш легким «матеріалом» для вербування. Тому прокуратура інкримінувала заарештованому «участь у діяльності іноземної розвідки та передачу інформації, що могла б завдати шкоди Польщі» —діяння, за які кодекс передбачає від 3 до 15 років позбавлення волі. Проте в ході судового розгляду, який тривав у закритому режимі з 5 по 26 квітня 2016 року, захистові офіцера-зрадника вдалося переконати суддів, що підсудний визнає вину. Саме цим у прес-центрі Варшавського окружного військового суду пояснили такий м’який вирок.


А у Варшавському окружному військовому суді чекає на визначення терміну розгляду чергова справа про шпигунство на користь Кремля. Її фігурантом є росіянин з подвійним (польсько-російським) громадянством — син колишнього голкіпера збірної Росії, який 1991 року з усією сім’єю приїхав до Польщі. Будучи правником однієї з провідних юридичних контор, агент мав доступ не лише до провідних бізнесменів, а й був частим гостем у стінах польського парламенту. Із засудженим офіцером його об’єднувало одночасне затримання та спільний «роботодавець» — ГРУ.


Ще одним, виявленим польськими спецслужбами елементом шпигунської війни Кремля була партія «Зміна». Про арешт її лідера Матеуша Піскорського за підозрою у шпигунстві на користь Москви «Голос України» інформував. Проте лише днями стало відомо, що, окрім постійних контактів з російськими спецслужбами, йому інкримінується також «пропагування російських інтересів у Польщі через структури партії «Зміна», одним із завдань якої було «створення антиукраїнських настроїв в Польщі та реалізація заходів, спрямованих на антагонізацію польсько-українських відносин».

Варшава.