Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що його червневий візит до Росії зовсім не означає «пом’якшення європейських позицій». ЄС подовжить антиросійські санкції через політику Москви щодо України, підтримку сепаратистів на Донбасі та анексію Криму.


Тим, хто піддав Юнкера критиці за намір відвідати РФ, голова Єврокомісії відповів, що їде «не до Москви, а на економічний форум», запланований на 16—18 червня в Санкт-Петербурзі. І що «важливо принаймні в економічних питаннях домогтися зближення з Росією».


Натомість у самій Росії розцінили наміри очільника Єврокомісії як свідчення посилення проросійських настроїв у ЄС та можливого перегляду санкційної політики стосовно РФ.

 

Ще тиждень тому в Києві справді були стурбовані можливими труднощами в продовженні антиросійських санкцій країнами ЄС. Але після декларації, зробленої лідерами «Великої сімки» (до яких у Токіо приєдналися також голова Європейської Ради Дональд Туск і пан Юнкер), а головне — погроз, що прозвучали в Греції з вуст Путіна убік члена ЄС і НАТО — Румунії, стало зрозуміло: найближчим часом перегляду санкційної політики щодо РФ не буде. У НАТО дуже швидко відреагували на спроби залякування з боку Москви.


Не залишилася поза увагою і путінська риторика стосовно статусу Криму та майбутнього Донбасу. Заява, яку міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр зробив під час свого виступу на «Потсдамських зустрічах» (щорічній конференції, організованій Німецько-російським форумом), стала незвично різкою. «Ми не можемо ні ігнорувати, ні прийняти кричуще нехтування міжнародного права через анексію Криму й дестабілізацію східної України. Ясно було раніше і зараз, що про визнання анексії не може бути й мови. Як зрозуміло і те, що не може бути воєнного розв’язання конфлікту в Україні», — заявив міністр. Він також зауважив, що стан виконання Мінських домовленостей незадовільний, а прогрес у політичному процесі абсолютно неадекватний. «Україна і припинення відкритого конфлікту з цього приводу між Росією і Заходом є визначальними чинниками того, чи вдасться нам повернутися до загальної європейської архітектури безпеки», — зазначив міністр і наголосив, що стабільність в Україні — це стабільність в Європі.


Нагадаємо, що ще тиждень тому Франк-Вальтер Штайнмаєр припускав можливість поетапного послаблення санкції проти Росії, якщо Москва почне виконувати свої зобов’язання у рамках Мінських домовленостей.

«Сподіваюся, що до кінця липня буде прогрес, потім ми подивимося, чи можемо послабити санкції крок за кроком, або ж залишимо їх на нинішньому рівні», — цитувало міністра «Радіо Свобода».