Чотири опозиційні партії японського парламенту вчора спробували висловити вотум недовіри уряду прем’єр-міністра Японії Шіндзо Абе. Причина полягає в тому, що Абе вирішив перенести на два з половиною роки підвищення споживчого податку: із квітня 2017 року, як це передбачалося раніше, на жовтень 2019-го. Податок має зрости з 8 до 10%.

 

Опозиціонери заявили, що «абеноміка» провалилася, і треба за це відповідати. Не подобаються їм і кроки уряду щодо зміцнення безпеки та розширення можливостей сил самооборони.


Утім, перспектив відправити уряд у відставку не було жодних, оскільки навіть головний опонент правлячої коаліції — Демократично-прогресивна партія — налічує у парламенті лише 91 «штик». А партії Ліберально-демократична та «Нова Комейто», які входять до коаліції, мають понад триста голосів. Але — в липні вибори до верхньої палати. А може, ще й дострокові до нижньої...


Уряд Абе уже не вперше переносить підвищення споживчого податку. Країна має величезний державний борг, що більш як удвічі перевищує ВВП країни, тож заради збільшення надходжень до бюджету ще 2014 року було підвищено податок з продажу з 5 до 8%. Наступного року мали піти далі й збільшити з 8 до 10%. Однак уже після першого податкового реформування економіка загальмувала, продажі впали, інфляція — «фетиш» японської економіки — залишалася майже на нулі. Шіндзо Абе змушений був відмовитися від наступного раунду оподаткування, а натомість наприкінці 2014 року оголосити позачергові парламентські вибори, по суті, плебісцит про довіру до політики уряду, яку партія прем’єра та його союзники виграли.


Наступну дату підвищення податку з продаж було призначено на квітень 2017. Але відтоді змінилася ситуація у світі. Різке зниження ціни на нафту вирівняло торгівельне сальдо, з’явився бюджетний профіцит, водночас упали ціни. В першому кварталі нинішнього року ВВП зріс на 1,7% порівняно з попереднім кварталом, натомість споживчі ціни впали на 0,3%. Тобто, інфляція, за яку так натхненно борються уряд і Банк Японії, вкидаючи в ринок додаткові гроші, знецінюючи єну, встановлюючи від’ємні ставки центробанку, знову не виправдала їх сподівання. Піднімати зараз ще й споживчий податок — надто великий ризик для нестійких процесів в економіці.


Вочевидь, така ситуація неабияк гнітить Абе. Звідси його характеристики світових процесів на саміті «Великої сімки» як майбутньої глобальної кризи. З чим, до речі, не погодилися Ангела Меркель та Крістін Лаггард. Але в Абе свої аргументи — йому треба зробити виважений крок, аби не підірвати слабке зростання економіки і не допустити повернення дефляції.


Немає однозначної думки щодо перенесення нового оподаткування і всередині уряду. Міністр фінансів (і віце-прем’єр) Таро Асо уже заявив, що в такому випадку треба знову розпускати нижню палату парламенту, оголошувати вибори і домагатися кредиту довір’я від суспільства.


Лідер Демократичної партії Кацуя Окада на це відповів: якщо Абе хоче виборів, то його партія до них готова.


Однак Абе виборів не хоче. Для міністра фінансів свого уряду він знайшов необхідні аргументи, Таро Асо зрештою підтримав прем’єра. Тепер залишилося знайти аргументи для суспільства. В найближчі дні очільник уряду планує викласти свою позицію на прес-конференції.

Токіо.