Луганськ

Марші пам’яті за загиблими у Волновасі відбулися в багатьох населених пунктах Луганщини, підконтрольних українській владі, зібравши тисячі небайдужих людей, інформує наш власний кореспондент Алла АНТІПОВА. Зокрема, багатолюдні заходи відбулись у Сєверодонецьку, Лисичанську, Старобільську та в інших містах. Зокрема, в Новопскові декілька сотень жителів селища та прилеглих районів пройшли ходою центральною вулицею районного центру з величезним синьо-жовтим прапором, що символізував єдність і неподільність української держави. На мітингу учасники ходи говорили про те, що дуже наболіло. «Російська псевдогуманітарна допомога, яка насправді є зброєю та боєприпасами, продовжує нести на схід України руїну. І в цій трагічній дійсності ми маємо усвідомити, що лише перемога у війні може забезпечити нам мир. Не лукавий «пацифізм», до якого закликають наші вороги та його підбрехачі в Україні, а лише українська мілітарна сила зможе визволити Донбас від загарбників і принести на цю землю лад і спокій. Мир буде після нашої перемоги!» — наголосив голова Білокуракинської районної організації ВО «Свобода» Руслан Супрун. Учасники маршу тримали в руках плакати «Ми теж Волноваха!» та «Путін, руки геть від України!», скандували патріотичні гасла, зокрема «Луганщина, Донбас — це Україна!». На знак єдності й неподільності держави було пронесено великий 22-метровий національний прапор.
Краматорськ
На Марш миру, присвячений вшануванню пам’яті мирних жертв обстрілу автобуса під Волновахою, вийшли мешканці міст і районів Донеччини (на знімку внизу), повідомляє наш власний кореспондент Андрій СЕРЕДА. У Краматорську сотні городян зібралися біля пам’ятника Кобзарю. Під час ходи центральною вулицею міста учасники виконували Гімн України та скандували гасла: «Слава Україні! Героям слава!», «Краматорськ — це Україна», «Волноваха — це Україна», «Одна-єдина соборна Україна!». Марш завершився мітингом, під час якого промовці зазначали: важливо, що у трагічний день громадяни продемонстрували єдність і підтримку.
Красноармійськ
Мітинг на знак пам’яті всіх загиблих від рук незаконних збройних формувань відбувся і у Красноармійську. Активісти збирали підписи городян під зверненням до Верховної Ради України із вимогою визнати «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями. «Міжнародним терористам виправдання немає і бути не може», — йдеться у зверненні.
Волноваха
Майже три тисячі осіб зібралися на Марш миру у Волновасі. Учасники вимагали зупинити війну, зберегти мир і цілісність держави. У стаціонарі центральної районної лікарні залишаються четверо постраждалих під час теракту. Пацієнтів відвідав голова обласної державної адміністрації Олександр Кіхтенко і запевнив, що влада надасть усю необхідну допомогу для реабілітації.
Спілкуючись із учасниками Маршу миру, очільник області зазначив, що настання миру в Україні залежить від однієї людини — президента Росії Володимира Путіна. Олександр Кіхтенко подякував людям за те, що не побоялися вийти на вулиці та відкрито висловитися проти тероризму, за єдину, сильну, мирну Україну.
Чернігів
У Чернігові на Марш миру вийшли понад 2000 людей із плакатами «Путін — вбивця», «Я — Волноваха» українською і французькою мовами, «Росія — спонсор тероризму», «Агресора Путіна — до міжнародного суду», «Путін — спонсор тероризму!», передає наш власкор Сергій ПАВЛЕНКО. За участі єпископа чернігівської єпархії УПЦ КП Євстратія відбулася панахида за загиблими. Підтримав акцію народний депутат України Олександр Кодола.
Хмельницький
Хмельничани, які вийшли на Марш миру, звернулися до керівництва держави з вимогою активніше обстоювати інтереси країни, не допускати на нашу територію російські гуманітарні конвої, знищувати техніку і вантажі, що прибувають через східні кордони, — повідомляє наш власкор Ірина КОЗАК. А паралельно — озброїти армію сучасною технікою. Ще одну резолюцію громада прийняла до світової спільноти. У ній висловили співчуття з приводу всіх жертв тероризму, а також подякували всім країнам, хто долучився до запровадження санкцій проти країни-агресора. Однак заявили, що цього недостатньо. Лідерів світової політики попросили вжити дієвіших заходів, визнати «ЛНР» і «ДНР» терористичними угрупованнями, а Росію — країною, що підтримує тероризм.
Ужгород
Закарпатці долучилися до масового руху, що тривав в Україні й за кордоном цієї неділі в пам’ять про трагедію у Волновасі. Незважаючи на дощ, на площу Театральну в центрі Ужгорода прийшли понад півтисячі людей, інформує наш власкор Василь НИТКА. Було багато молоді, дітей з батьками, а також міліціонерів. Колона пройшла через пішохідний міст, вулицею Льва Толстого, транспортний міст і завершилася молебнем біля пам’ятника Тарасові Шевченку. Учасники маршу вислухали коротку проповідь священика, заспівали Державний гімн України, запалили свічки пам’яті.
Тернопіль
У Марші миру, який пройшов минулої неділі центральною вулицею Тернополя — Руською, взяли участь понад тисяча жителів обласного центру, повідомляє наш кореспондент Любов ЛЕВИЦЬКА. Очолили ходу священики різних конфесій, представники влади. Лунали релігійні пісні, молитви, колядки. На набережній ставу, біля пам’ятного хреста, встановленого на честь 1025-річчя хрещення Київської Русі, учасники маршу помолилися за мир і спокій в Україні, хвилиною мовчання вшанували тих, хто поліг за її волю й незалежність. Представники духовенства освятили воду. Освячення води на Водохреще відбулося у всіх храмах міста, а також на водопровідно-насосних станціях «Тернопільводоканалу». Із кранів мешканців міста цього дня текла освячена вода.
Луцьк
Одразу дві антивоєнні акції відбулися 18 січня в Луцьку — «За визволення України» і «Я — Волноваха», передає наш власкор Микола ЯКИМЕНКО. Учасники обох пройшли тим самим маршрутом і розпочиналися вони на Театральному майдані. Розділяв їх лише час. Сценарій теж був майже однаковий. Завершилися обидва заходи на меморіалі «Вічної слави» богослужінням за мир в Україні. Акцію «За визволення України» очолив митрополит Луцький і Волинський УПЦ Київського патріархату Михаїл. Чому сталося таке роздвоєння? Про це краще запитати керівників обласної ОДА і Луцької міської ради, які самоусунулися від цієї акції. Інших координаторів у місті просто не знайшлося.
Полтава
У Полтаві недільний антитерористичний Марш миру під девізом «Я — Волноваха» завершили участю в похоронах бійця АТО, котрий також загинув на Донбасі, інформує наш власкор Василь НЕЇЖМАК. Адже напередодні до обласного центру привезли труну з тілом ще одного героя-земляка — військовослужбовця 15-го батальйону 128-ї бригади Збройних Сил України Дмитра Гречка (на знімку внизу). Він помер від осколкових поранень після чергового обстрілу бойовиками позицій наших військових поблизу міста Дебальцеве.
На мітингу біля адмінбудівлі обласної влади народний депутат України Юрій Бублик, голова облради Петро Ворона, громадські активісти, небайдужі полтавці наголошували на невипадковості двох згаданих приводів для одного велелюдного зібрання. Після мітингу не менш як півтисяча полтавців із багатометровим державним прапором, церковними хоругвами, плакатами та аркушами-«візитівками» з написом «Я — Волноваха» пройшли центральною вулицею міста до Свято-Успенського кафедрального собору УПЦ Київського патріархату. Саме там відспівували полеглого воїна Дмитра Гречка. Учасники ходи молитовно приєдналися до траурних урочистостей, а потім провели захисника Вітчизни в останню путь. За традицією, коли побратими виносили з храму труну з тілом загиблого героя, багато людей стали перед нею на коліна.
Одеса
На Соборній площі відбулася жалобна церемонія, присвячена жертвам трагедії у Волновасі, інформує наш власкор В’ячеслав ВОРОНКОВ. У ній узяли участь духівництво всіх основних релігійних конфесій, зареєстрованих у місті. Сотні одеситів прийшли на площу перед кафедральним Спасо-Преображенським собором для того, щоб ушанувати пам’ять невинно вбитих агресорами жертв. У скорботі вони запалили лампадки, тримали в руках плакати з написом «Я — Волноваха». У жалобній церемонії, яка тривала весь день, разом з одеситами брали участь жителі Донецької та Луганської областей, які, рятуючись від жахів окупації, прибули для тимчасового проживання до Одеської області.
Дніпропетровськ
Майже чотири тисяч дніпропетровців вийшли минулої неділі на вулицю (на знімку внизу), щоб сказати «ні» тероризму, висловити протест зовнішній агресії й ушанувати загиблих під Волновахою, повідомляє наш власкор Володимир РИБАЛЬЧЕНКО. Марш небайдужих «Волноваха — це Я / Je Suіs Volnovaha» став одним із наймасовіших патріотичних заходів у місті з часів Революції Гідності.
Відгукнувшись на заклики активістів Євромайдану, громадських організацій і політичних партій, учасники акції спочатку зібралися на мітинг на площі біля Театру опери і балету. В їхніх руках були прапори України, національна символіка й численні плакати «Піски, Іловайськ, Іл-76, Україна, Донбас — це я», «Стоп війна» та інші. Люди порівнювали керівництво Росії з «Аль-Каїдою». Городяни переконані, що такі акції протестів відіграють величезну роль: терористи бояться масовості та єдності.
Після завершення мітингу його учасники, до яких приєдналися матері загиблих захисників України, колоною пройшли до центру міста, до Алеї Героїв. Тут відбувся молебень за Україну й панахида за невинно убієнними пасажирами автобуса під Волновахою.
Фото dp.vgorode.ua

Фото надане прес-службою Донецької ОДА.

Фото Василя НЕЇЖМАКА.