Операція зі звільнення іракського міста Ель-Фаллуджа від бойовиків ІДІЛ, захопленого ними в 2014 році, вступила у свою вирішальну фазу. За інформацією Reuters, іракська армія за підтримки повітряних сил США ще 22 травня увійшла на південні околиці Фаллуджі й захопила поліцейську дільницю у межах міста. Інший підрозділ спецпризначенців просунувся ще на одну милю на північ, зупинившись за 500 метрів від району Аль-Шухада (південно-східна частина міста).

У понеділок іракські ВПС ракетно-бомбовим ударом знищили сім лідерів терористичного угрупування «Ісламська держава». У тому числі, було вбито терориста, який відповідав за розвідку і безпеку в організації, повідомляє інформбюро спільного командування іракських силових відомств. Джихадистів було ліквідовано на заході провінції Анбар, на самому кордоні з Сирією. Серед знищених бойовиків — найближчий помічник лідера ІД Абу Бакра аль-Багдаді 
Іракські сили повідомили про створення безпечних коридорів для виходу цивільних. «Уся Фаллуджа та її околиці тепер повністю оточені з усіх боків. Місто готове здатися. Члени угруповання «Ісламська держава» стали тікати», — цитує заступника голови переважно шиїтського Народного мобілізаційного бюро Іраку Абу Магді ам-Мухандіса «Радіо Свобода».
Фаллуджа, що розташована за 50 км на захід від Багдада, стало першим містом, яке потрапило під контроль джихадистів у січні 2014 року, за півроку до того, як «Ісламська держава» проголосила створення халіфату, що нині займає значну частину Іраку та Сирії.

 

Боєць шиїтського воєнізованого угруповання, відомого як «Хашд Шаабі», стоїть біля танка на передовій, готуючись до наступу проти бойовиків «Ісламської держави» у Шаклавії, що на північному заході від Фаллуджі.

Фото Xіnhua/Укрінформ.