У День без тютюнопаління в парламенті говорили про шкоду від цигарок та про користь вітчизняного продукту в радіоефірі. Саме на цих питаннях під час брифінгу акцентував увагу народний депутат Віктор Кривенко (БПП). Він нагадав, що під стінами парламенту відбувається акція на підтримку ухвалення відповідних законопроектів.

 

Перший проект, авторами якого є, зокрема, Ольга Богомолець, Ганна Гопко та Оксана Корчинська, стосується зменшення тютюнової залежності. «Це продовження боротьби з доступністю цигарок, їх привабливістю та контроль за домішками, які роблять наших дітей залежними», — зауважив В. Кривенко.

Другий законопроект стосується українського продукту на радіо. «Нам потрібно чітко усвідомити: мова, крім співучості, краси, є ще й прагматичною категорією національної безпеки. Коли людина починає бути носієм іншої культури, у підсумку вона замовляє собі іншу державу на тій території, де проживає. Украй важливо, щоб люди розуміли: ті 20 мільйонів доларів США, які було вкладено у підтримку російської мови в окупованому Криму, мали величезний прагматичний зиск для Росії. Бо «зросійщене» суспільство багато в чому стало вимагати держави — носія цієї культури. Тож аби в Україні не було війни, має бути українська культура», — переконаний він.

Водночас депутат зауважив, що російськомовних патріотів у нашій країні дуже багато, і нам не потрібно ділити українців за мовою, якою вони розмовляють. «Але потрібно робити мову модною, а для цього варто впроваджувати в радіоефірі і давати можливість реалізуватися сотням прекрасних українських колективів, про існування яких мало хто знає», — сказав В. Кривенко.