У Верховній Раді за участю глави парламенту  Андрія Парубія відбулося друге засідання Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки, Сейму та Сенату Республіки Польща.

Відкриваючи зібрання, Голова Верховної Ради зауважив, що відбулося засідання комітетів, та, на жаль, не таке довге, як хотілося, адже у парламенті надзвичайно важкий сесійний день. Але в усіх комітетах тривала жвава дискусія. Тож, зауважив глава парламенту, можна переходити до дискусії другого дня: «Розвиток взаємодії України з ЄС». Андрій Парубій нагадав, що напередодні обговорювалося питання безпеки, водночас сторони обмінялися думками щодо  планів на майбутнє. «А сьогодні закликаю всіх учасників дискусії до активної роботи», — сказав він.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе у своєму виступі зауважила, що ця міжпарламентська асамблея між Литвою, Україною та Польщею для нас особлива.

«Для нас безцінна підтримка і ваша солідарність з Україною з точки зору підтримки нашої територіальної цілісності і незалежності. Переконана, така солідарність є вимогою часу, але водночас і демонстрацією єдності, відповідальності, і з точки зору захисту цінностей і з точки зору стійкості та надійності Європейського проекту як такого», — наголосила урядовець. Йдеться, за її словами, не лише про загрозу, з якою зіткнулася Україна, а про набагато серйозніше завдання — солідарності та відповідальності, яке Європа вирішує також і для себе у контексті свого внутрішнього виміру, свого внутрішнього розвитку. «Ми з вами чудово розуміємо, що, на жаль, ті принципи, засадничі, прав людини, державного суверенітету, цілісності, непорушності кордонів, які були для нас у повоєнний період принциповими, відверто нині нехтуються Російською Федерацією. Ми тут в Україні намагаємося боротися з цією агресією, але водночас ми надзвичайно цінуємо те, що маємо на сьогодні один дієвий інструмент, який стримує цю агресію відносно України, — санкції. Ми розуміємо, що безкомпромісність та єдність країн ЄС дають змогу досягти бажаного ефекту. Цей ефект не лише стримування російської агресії, а її подолання. Відповідно, відновлення територіальної цілісності України в усіх її кордонах включно з Кримом», — сказала віце-прем’єр.

На думку І. Климпуш-Цинцадзе, санкції — це та межа, яку ЄС провів між добром і злом. Якщо нині розгортається дискусія про їх пом’якшення й тимчасове припинення, то країни, які порушують це питання, на думку віце-прем’єр-міністра, нівелюють цю межу взагалі.

«Переконана, що мудрість і сила таких країн, як ваші, забезпечать спільне рішення про продовження санкцій», — наголосила вона.

Насамкінець І. Климпуш-Цинцадзе висловила вдячність за ту допомогу, яку нам надають Литва та Польща. «Переконана, ми поступово вчимося більш ефективно та якісно працювати з тими інструментами, які ви нам пропонуєте зі свого досвіду», — сказала вона.

***

Підбиваючи підсумки асамблеї, Голова Верховної Ради Андрій Парубій подякував усім за плідну дводенну роботу. «Ми змогли обговорити, зокрема, питання безпеки не лише наших держав, а й усього вільного світу. А також питання євроінтеграції України, яке для нас є надзвичайно важливим», — сказав А. Парубій. Водночас він зауважив, що учасники асамблеї дійшли спільної думки про те, що не може бути знято санкції з Росії доти, доки не буде визволено всі землі України, включно з Кримом. «Я дуже радий, що ми всі спільні у цій думці. Також важливою є наша вимога про повернення всіх політичних в’язнів», — зауважив він.

Глава парламенту нагадав, що у вівторок Надія Савченко вперше брала участь у пленарному засіданні: «Вона своїми руками зняла плакат із вимогою звільнити Савченко і почепила плакат, де зображені всі політв’язні, які нині перебувають у катівнях Росії. Той плакат — особисте зобов’язання визволити всіх наших побратимів. Упевнений, що це зобов’язання усього вільного світу. Всіх тих, хто розуміє: це питання не лише України, а всього вільного світу».

Важливим глава парламенту назвав також звернення до НАТО, в якому зазначається необхідність зміцнення східного кордону Альянсу та наголошується на більш тісній співпраці з Україною. «Вважаю, що українська армія має шанс стати однією з найбільш боєздатних у Європі», — переконаний А. Парубій.

Ще одне позитивне рішення, якого досягли учасники асамблеї, —  що наша військова польсько-україно-литовська бригада носитиме ім’я князя Острозького. Голова Верховної Ради нагадав, що об’єднана україно-польсько-литовська армія під керівництвом князя Острозького 1514 року розбила московське військо під Оршею. «Це добра практика, яка свідчить: коли ми стоїмо плечем до плеча, ми спільно зупиняємо агресора. Це наш сигнал — вітання російському агресору, що він, як і будь-який окупант, зазнає поразки. Перемога буде за нами», — констатував А. Парубій.

Наступне, восьме, засідання Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки, Сейму та Сенату Республіки Польща відбудеться у Польщі.

 

 

Голова Сейму Литовської Республіки Лорета Граужинєнє, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Маршалок Сенату Парламенту Республіки Польща Станіслав Карчевський.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.