або Москаль звинувачує, а Балога просить НАБУ розслідувати

 

Сенсацією прозвучала заява, навіть обурення, голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, яку в середу оприлюднила його прес-служба: «Що ми шукаємо в «чорній касі» Партії регіонів на два мільярди доларів, якщо майже один мільярд забрали за здачу влади Януковичу колишній Президент України Ющенко та його голови адміністрацій Балога та Ульянченко? Це ж усім добре відомо! І чому всі забули про аферу всеукраїнського масштабу з «Лікарнею майбутнього»? Невже важко підняти матеріали, коли Віктор Ющенко та його дружина Катерина створили фонд «Україна 3000» і в прямих ефірах влаштовували телемарафони, збираючи кошти для будівництва дитячої «Лікарні майбутнього»? У фонд добровільно-примусово платили всі олігархи — по 10, 50, 100 мільйонів гривень. А прості громадяни, що наївно повірили в цю аферу, вносили добровільні пожертви хто скільки міг. У результаті гроші з фонду вкрали, ніякої лікарні ніхто не збирався будувати і не збудував. Це відверта корупція і зловживання владою з метою особистого збагачення, за які так нікого й не притягнуто до відповідальності».

Голова ОДА стверджує, що «ще за Януковича я особисто спрямовував усі матеріали в Генеральну прокуратуру. Чому «Лікарнею майбутнього» не займається Національне антикорупційне бюро? Адже це його пряма компетенція — зловживання владою найвищими посадовими особами. Масштабній афері з дитячою лікарнею давно слід дати юридичну оцінку».

Генерал-лейтенант міліції Г. Москаль також ставить резонне запитання: «Чому б нашим антикорупційникам не повчитися досвіду в колег із сусідніх країн колишнього соцтабору? На сьогодні найефективніше діє Антикорупційне бюро Румунії (АБР). Ця структура не має ніяких підрозділів у регіонах, розташовується в Бухаресті і щомісяця проводить гучні затримання урядовців, міністрів, родичів найвищих посадових осіб тощо. АБР ніколи не опускається до рівня голів сільських рад. У період правління президента Траяна Бесеску співробітники бюро посадили за корупцію його рідного брата Мірчу Бесеску, який досі відбуває покарання».

Будь-яке антикорупційне бюро починає свою роботу з вищого керівництва держави, продовжує Г. Москаль і пропонує «почати з екс-президента України Віктора Ющенка. А від нього ниточки потягнуться і до «чорної каси» Партії регіонів, і до корупційних схем, за якими він здав владу Януковичу».

Звичайно, нинішній народний депутат України Віктор Балога не міг не прокоментувати таке голосне звинувачення. Але спочатку зазначив, що не може «серйозно сприймати слова» Г. Москаля, оскільки той «без жодного докору сумління» створив в обласній раді «більшість з екс-регіоналами з Опозиційного блоку і «не приховує свою дружбу з Хомутинніком і партією «Відродження». Далі Балога заявив, що як народний депутат «негайно направить звернення в НАБУ і наполягатиме на початкові розслідування». «І нехай він (Г. Москаль. — Авт.) дає свідчення і розповідає, що йому відомо і чому мовчав стільки років. Бо покривання злочину також є злочином. А оскільки мова йде про колишнього Президента, ця справа має бути однією з пріоритетних. Вірю в неупередженість НАБУ і швидке розслідування. І воно потрібно не мені, а щоб закривати рот різним клоунам, які звикли голослівними звинуваченнями робити собі кар’єру в політиці.

Потім до сказаного В. Балога додав: «У жовтні 2015 року передав пану Трепаку дані щодо контрабанди на Закарпатті: 109 сторінок документів, в яких імена, пункти пропуску, через які заходить нелегальний вантаж, дати, копії інвойсів, прізвища чиновників і навіть фото контрабандних товарів. На конкретному прикладі із серйозною доказовою базою було показано, як під виглядом лахміття із Бангладеш і КНР в Україну завозять брендовий одяг з Італії, а стоять за цим конкретні співробітники правоохоронних органів, чиї родичі працюють митними брокерами», — таку інформацію політик оприлюднив на своїй сторінці в Фейсбуці. І резонно запитує: «Минуло більш як півроку. Хтось чув про гучні відставки, кримінальні справи, затримання? Особисто я не чув. СБУ спромоглася лише на відписку в стилі «це питання не в нашій компетенції».

Далі, викладаючи свою точку зору на час появи і саму сутність «чорної бухгалтерії» ПР, заявляє: «Усе це не більше, ніж нові «плівки Мельниченка». Тому що в будь-якій нормальній країні голова ЦВК, який з’явився в таких документах, був би одразу заарештований. А в нас він отримує державні нагороди, продовжує служити і, можливо, навіть — отримувати такі ж суми. Тільки вже з іншої каси», — завершує В. Балога.

Залишається тільки очікувати, як розгортатиметься сюжет цієї «бухгалтерії», що не на жарт сколихнув не так суспільство (воно звикло до таких «розбазарювань» високопосадовцями), як стривожило самих політиків високого рангу...

Закарпатська область.