По релакс у поліську перлину

У зв’язку з анексією Криму, коли громадяни нашої країни обмежені в можливостях відпочивати та оздоровлюватись на півострові, збільшилось навантаження на санаторії в Україні. Адже переважній більшості наших співвітчизників відпочинок за кордоном не по кишені. На жаль, не всім він доступний і у вітчизняних оздоровницях, бо пересічні українці через високі ціни на харчі, комунальні послуги не можуть відкласти собі на придбання санаторних путівок.

За таких обставин дуже важливо не лише зберегти в Україні всі санаторії, а й подбати про те, щоб люди, навіть не дуже заможні, могли поліпшити у них своє здоров’я. Багато людей вибирають для цього перлину Полісся — санаторій «Червона калина» (на знімку вгорі), що розташований у мальовничій місцевості поблизу села Жобрин Рівненського району. Це єдиний на території Рівненської області санаторій, колектив якого на чолі з головним лікарем, заслуженим лікарем України Миколою Юрійовичем Сивим (на знімку) своєю сумлінністю, професійністю, уважним ставленням до відпочивальників роками заробляв собі імідж оздоровниці, куди хочеться їхати ще і ще. У «Червоній калині» відпочивали громадяни із 16 країн, щороку тут оздоровлюються п’ять—шість тисяч наших співвітчизників, причому, з різних областей.

...Ще задовго до того, як побудували «Червону калину», місцеві мешканці помічали, що вода з джерел у цій місцині цілюща, що тут багато лікарських рослин, а у річці Путиловці водяться раки — природні «індикатори» чистоти води. А якщо додати до цього ще й сосновий ліс, повітря в якому надзвичайно чисте, то можна зрозуміти відпочивальників, які задоволено кажуть, що отримують в оздоровниці повний релакс.

До речі, мінеральна ропа із свердловини, яку використовують у «Червоній калині», за своїми цілющими властивостями близька до вод відомого чеського курорту Карлові Вари і досить добре діє на опорно-руховий апарат, сприяє лікуванню шлунково-кишкового тракту. В «Червоній калині» лікують ще й серцево-судинні захворювання. Загалом медики санаторію використовують 170 лікувальних методик, а також напрацьовані народом.

Продали своє, щоб перекрити дах

«Червону калину» свого часу побудувала агрофірма «Зоря» (село Зоря Рівненського району). Але обставини склалися так, що санаторій відійшов у державну власність. Колектив, який тут працював, у 1994-му взяв його в оренду, уклавши відповідну угоду з регіональним відділенням Фонду держмайна України.

Як засвідчив час, то було правильне рішення ФДМУ. Адже всі ці роки колектив справно сплачував орендну плату, а податків державі переказав навіть більше, ніж коштує сам санаторій (за оцінками станом на 1 жовтня 2015 року це майже 50 мільйонів гривень). Понад те, приміщення спального корпусу, як і всю інфраструктуру, зберегли в ідеальному стані. А ще добудували водолікарню (частки держави і колективу рівні), побудували будиночки для бджолотерапії, інші допоміжні споруди, облагородили територію: розбили чудовий дендропарк, квітники, розчистили русло річки, звели пірс, який назвали «Калиновий острів», невеличку церкву тощо. Одне слово, тільки-но відпочивальники переступають поріг прохідної санаторію, як потрапляють у створену природою і людьми красу.

— Якщо раніше екскурсію по санаторію прибулому можна було провести за двадцять хвилин, то тепер на це потрібно кілька годин. Адже напрацьовано колективом за ці роки справді багато, — каже головний лікар Микола Сивий.

Але у «Червоної калини», як і в нашої держави, були і важкі часи. Мені розповіли, як у роки економічної скрути колектив був змушений відчужити і цех з розливу мінеральної води, і м’ясо-переробний цех (це була власність колективу) тощо, а на виручені кошти перекрити дах спального корпусу, здійснити інші невід’ємні поліпшення державного майна... Це промовисте свідчення того, що колектив усі роки всіляко старався зберегти орендоване у держави майно. Зрештою, про це свідчить нинішній «здоровий» стан самого санаторію, який для головного лікаря Миколи Юрійовича Сивого є справою його життя: на роботі він зранку і до пізнього вечора у будні та вихідні, знаходить час, аби познайомитись і поцікавитись думкою про заклад та обслуговування майже у кожного відпочивальника. До честі колективу, тут не беруть хабарів, дорожать робочим місцем. А звідси й імідж оздоровниці.

Не грім з ясного неба. Але...

Саме у важкі для санаторію часи з розпачу працівники хотіли, аби хтось купив санаторій і вони позбулися всіх проблем. Але, як кажуть у народі, очі бояться, а руки роблять: проблеми успішно долали і вже думка мінялась, бо «Червона калина» для багатьох — не лише місце роботи, а ще щось більше, у що вкладено душу. Тож з тривогою зустрів колектив санаторію звістку про те, що «Червона калина» занесена Кабміном до переліку об’єктів, які підлягають приватизації. Причому, внесли її до списку групи «В», до якого зазвичай вносять промислові гіганти. Насправді ж санаторій мав би бути у групі «Ж», куди відносять підприємства малої приватизації.

Всі були здивовані тим, що держава фактично хоче позбутися прибуткового підприємства, яке справно сплачує орендну плату, податки, а чистий дохід від реалізації продукції (в даному разі послуг) торік становив 20413 тисяч гривень. Тобто у санаторії діє ефективний менеджмент. Ще одним свідченням цього є той факт, що держава не допомагає санаторію у розповсюдженні путівок: її частка в наповненні оздоровниці нині становить лише 2,7 відсотка, решта — це заслуга колективу, який працює на госпрозрахунку, зумів створити оздоровниці хороший імідж, тож люди їдуть сюди охоче.

Тому було б несправедливо фактично забрати санаторій від тих, хто його плекав і розвивав (частка майна колективу і держави, за різними оцінками, коливається у співвідношенні 28 до 72 відсотків). Це все одно, що забрати дитину від матері. Колектив нині цю перспективу дуже важко переживає психологічно. Тим паче, що змушений чітко, згідно з графіком виконувати всі підготовчі роботи для приватизації.

— Правової підстави для виключення нашого санаторію з переліку об’єктів, що підлягають приватизації, немає. Хоча для держави кошти, одержані від його продажу, — це копійки. Тож, враховуючи ефективність господарювання, особливість санаторію, який знаходиться за десятки кілометрів від обласного центру, те, що тут працює понад 180 людей (а стільки робочих місць для сільської місцевості в умовах тотального безробіття — це дуже важливо. — Авт.), держава може перенести приватизацію на пізніший строк, —каже юрист санаторію «Червона калина» Надія Сергійчук. — Хоча в ідеалі було б виключити санаторій з переліку приватизації. Тоді наш колектив міг би створити якусь організаційно-правову структуру, скажімо, ТзОВ і воно могло б взяти участь у приватизації «Червоної калини». Нам треба трохи часу... І ще таке. Вважаємо, що санаторій занесли в групу «В», а не в групу «Ж» тому, що ФДМ України та його регіональним відділенням не належним чином вивчені документи по оздоровниці.

Про «Червону калину» говорили і в парламенті

Куди тільки не звертався колектив «Червоної калини» щодо долі санаторію: і у ФДМУ, і в Кабмін, і у парламент. Питання «Про приватизацію орендного підприємства санаторію «Червона калина» слухали 31 березня 2016 року і на спеціальній контрольній комісії з питань приватизації Верховної Ради України за зверненнями народних депутатів України В. Голуба та О. Дехтярчука, в яких вони вимагають негайно зупинити приватизацію санаторію «Червона калина» як об’єкта групи «В»; внести зміни до постанови Кабміну від 12.05.2015 року №271 «Про проведення прозорої та конкурентної приватизації у 2015-2016 роках (із змінами)», виключивши санаторій з переліку об’єктів групи «В»; вжити заходів щодо захисту інтересів трудового колективу.

Народні депутати донесли думку трудового колективу, який не погоджується з таким підходом до приватизації і вважає, що санаторій необхідно віднести до об’єктів приватизації групи «Ж», як санаторно-курортний заклад, а способом приватизації має бути визначений викуп орендованого майна, як це передбачено договором оренди від 20 травня 1994 року (із змінами). Владислав Голуб та Олександр Дехтярчук до своїх звернень також додали висновок експерта — завідувача кафедри цивільно-правових відносин Національного університету «Острозька академія» Р. Лідовця стосовно права орендного підприємства «Червона калина» на приватизацію орендованого майна шляхом викупу та класифікацію його як об’єкта приватизації групи «Ж».

Спеціальна контрольна комісія з питань приватизації Верховної Ради України вирішила:

«1. У зв’язку з невизначеністю окремих майнових та земельних питань, які виникли внаслідок недостатнього контролю ФДМУ, регіонального відділення ФДМУ по Рівненській області та необхідністю певного часу для їх врегулювання відповідно до чинного законодавства рекомендувати Кабінету Міністрів України виключити з переліку підприємств, що підлягають приватизації у 2016 році, орендне підприємство санаторій «Червона калина» та внести відповідні зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня 2015 року №271».

Начальник регіонального відділення ФДМУ по Рівненській області Володимир Іванов вважає:

— Є низка моментів (земельні, майнові та орендні), які потрібно врегулювати відповідно до чинного законодавства. Тож приватизацію санаторію «Червона калина» потрібно перенести на кінець нинішнього року.

Стривожені й люди

Наміри приватизувати санаторій «Червона калина» насторожено зустріли і пересічні мешканці Рівненщини, відпочивальники. Адже санаторій працює, як годинник, з прибутками. Тим часом на Рівненщині є оздоровниці, які вже давно чекають ефективних інвесторів.

Люди, які відпочивають у «Червоній калині», кивають на ближнього сусіда — «Сосновий бір», з яким розділяють лише паркан. У «Червоній калині» людно, а там уже кілька років господарює лише охорона, а в корпусах і на пляжі — ні душі. Кажуть, що «Сосновий бір» — база відпочинку ПАТ «Укртранснафта». Тож ніхто не хоче, аби пусткою віддавала і «Червона калина».

Якщо підсумувати думки людей, то вони таки мають рацію, коли кажуть: той, хто викупить «Червону калину», звичайно, захоче «відбити» потрачені на неї кошти. Відтак можна очікувати подорожчання путівок, які поки що доступні. Тоді тільки заможні зможуть дозволити собі тут відпочинок і оздоровлення.

Дехто песимістично припускає, що непокірну «Червону калину», якщо на неї вже поклали око товстосуми, можуть зробити банкрутом і штучно. Для цього ФДМУ досить встановити для орендарів непомірно високу орендну плату...

А поки що колектив бореться за свою оздоровницю. Цікаво, чи прислухається Кабмін до рекомендацій Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації Верховної Ради України щодо поліської перлини?

Рівне.

Фото автора.